Vreme čitanja: oko 3 min.

"Roditelji su me napustili 36 sati po rođenju": Zbog lica su ga opet odbacili i kad je odrastao

Vreme čitanja: oko 3 min.

Džono Lankaster bio je star svega nekoliko sati kad su ga roditelji napustili u bolnici nakon što je rođen sa Treačer Kolinsovim sindromom. Odbili su da ga upoznaju i dve decenije kasnije

  • 0

Čovek rođen sa retkim stanjem koje utiče na razvoj lica podelio je potresnu priču koja prati osobe sa facijalnim razlikama.

Džono Lankaster je ispričao kako su ga njegovi roditelji - koji su ga se odrekli pri rođenju - odbili i po drugi put da budu u njegovom životu, nakon što ih je kontaktirao kao odrastao čovek.

Ovaj 38-godišnjak, naime, boluje od Treačer Kolinsovog sindroma, genetskog stanja zbog kojeg su kosti i tkivo na licu izrasle različitom brzinom.

Džonovi biološki roditelji napustili su ga u bolnici u kojoj je rođen u oktobru 1984. kada je imao svega 36 sati, nakon čega je novorođenče prebačeno u socijalnu zaštitu. Kasnije ga je usvojila Žana Lankaster, koja ga je i odgajila.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Jono Lancaster (@jonolanc)

Dok je odrastao, Džono je mrzeo svoje lice zbog okrutnog tretmana koji je trpeo od drugova iz razreda i stranaca na koje je naletao. Ali danas je model, autor i inspirativni govornik, koji je naučio da voli ono što ga čini jedinstvenim.

Pričajući o svojim borbama, Džono ističe da je usvojiteljka Žana, koja sada ima 81 godinu, upravo ta koja ga je učinila osobom kakva je danas. Njegova udomiteljka, samohrana majka, godinama je preuzimala i odgajala decu sa smetnjama u razvoju.

- Uvek mi je govorila da nije mogla da se ne nasmeši kada me je prvi put videla i osetila je trenutnu vezu kada me je držala - rekao je Džono iz Zapadnog Jorkšira, kako prensi Mirror.

Džono je oduvek znao da je usvojen, ali kada je napunio 20 godina i kada se osećao da ima dovoljno samopouzdanja, počeo je, prirodno, da razmišlja o svojim biološkim roditeljima i na kraju je odlučio da ih pronađe i dođe do njih. Nakon što je razgovarao sa agencijom za usvajanje, poslao im je pismo da bi voleo da se sastanu.

- Dve nedelje kasnije dobili smo odgovor: "Što se tiče ove teme, ne želimo nikakav kontakt i dalji pokušaji će biti ignorisani" koji su oboje potpisali - priseća se Džono i dodaje:

- Bolelo je, ali sam bio ponosan što sam pokušao. Uz podršku koju sam imao oko sebe i način razmišljanja koji sam imao, nastavio sam život pun ljubavi i ujedno zahvalan biološkim roditeljima za život koji su mi dali.

Zbog okrutnog odbijanja Džono se trudio da ne izgubi samopouzdanje, ali priznaje da je često bio ispunjen „besom i mržnjom“ kad bi se pogledao u ogledalu.

Prema Nacionalnoj organizaciji za retke poremećaje, Džonovo urođeno stanje pogađa između jedne od 10.000 i jednu od 50.000 osoba u opštoj populaciji.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Jono Lancaster (@jonolanc)

Godine  2019. osnovao je svoju dobrotvornu organizaciju "Love Me Love My Face". Fondacija pomaže u podizanju svesti o Treačer Kolinsu, i obrazuje mlade ljude o životu sa jedinstvenim licima kako bi se razbila stigma. On takođe drži predavanja u školama, raspravljajući o životu sa svojim stanjem i o uticaju maltretiranja i uvredljivih komentara koje je doživeo tokom života.

Ranije ove godine objavio je i svoju prvu knjigu  "Ne nose svi heroji ogrtače".

Tokom protekle četiri godine, Džono je neumorno vodio kampanju da poboljša naraciju oko ljudi – posebno mladih – koji imaju različito lice.

(Telegraf.rs)

Video: Rodila se beba vukodlak: Ceo svet u šoku kad je video lice devojčice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA