Vreme čitanja: oko 3 min.

6 razloga zašto vam je izostala menstruacija, a nisu povezani sa trudnoćom

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ponekad može da vam bude veoma šokantno ako ne dobijete menstruaciju onda kada je očekujete, ali stručnjak objašnjava da verovatno nemate razloga za brigu

  • 0
telefon, žena, poruka, zabrinuta žena Foto: Shutterstock

Ponekad izostanak menstruacije može da bude veoma stresna situacija, pogotovo za žene koje strepe od neželjene trudnoće.

Međutim, lekari tvrde da u takvim situacijama obično nema razloga za brigu, jer postoji mnogo faktora koji mogu da utiču na vašu menstruaciju, kao što je stres, ili pak promena režima vežbanja.

Dr Nil Patel za Mirror objašnjava šta je potrebno da se uradi ako vam menstruacija kasni ili se uopšte ne pojavljuje, ukazujući na uzroke i kada treba potražiti pomoć.

- Većina menstruacija se javlja otprilike svakih 28 dana, međutim, normalan ciklus može biti od 21 do 40 dana - objašnja je dr Patel.

- Takođe je uobičajeno da imate nepravilan menstrualni ciklus, što znači da se menstruacija može pojaviti u različito vreme tokom meseca. Ako menstruacija obično prati isti ciklus (na primer svakih 28 dana), smatra se da je zakasnila ako se ne pojavi nakon jednog dana. Međutim, ovo nije neposredan razlog za zabrinutost.

Kada je u pitanju izostanak menstruacije, on prihvata da to može biti „alarmantno“, ali ponavlja da je „zapravo veoma česta pojava i da ne znači nužno da ste trudni“.

- Različiti faktori mogu da utiču na vaš menstrualni ciklus, kao što su stres, promene u težini i metod kontracepcije koji koristite - podvlači lekar.

Šest uobičajenih razloga zbog kojih može da izostane menstruacija

- Previše vežbanja može da dovede telo do stresa što zauzvrat može da utiče na hormone odgovorne za vašu menstruaciju - ističe dr Patel.

- Ako vam menstruacije postanu neredovne ili potpuno prestanu, možda ćete želeti da smanjite nivo fizičke aktivnosti. Sportisti bi trebalo da razgovaraju sa lekarom specijalistom koji može da vas posavetuje o tome kako da upravljate vežbama.

Žena, karantin, izolacija, samoća, usamljenost, briga, tuga, zabrinutost Foto-ilustracija: Pixabay

Stres takođe može da utiče na telo na mnogo načina, uključujući i vaš menstrualni ciklus.

- Ako ste pod stresom, vaše menstruacije mogu da postanu teže, bolnije, duže ili kraće. Ili mogu potpuno da prestanu. Izbegavanjem stresa praktikovanjem samopomoći ili uz pomoć terapija može da vam pomogne da upravljate ovim simptomima.

Težina takođe može da bude faktor kod poremećaja redovnih menstruacija, jer zna da izostane onda kada iznenada izgubite na težini. To je zato što ograničavanje kalorija može da zaustaviti proizvodnju hormona koji su potrebni za ovulaciju. Alternativno, prekomerna težina takođe može da utiče0 na vaš menstrualni ciklusa, što dovodi do toga da telo previše proizvodi estrogen, što opet utiče na učestalost menstruacije. Ako imate prekomernu ili manju telesnu težinu, vaš lekar opšte prakse može da vas uputi kod dijetetičara koji će vam pomoći da dostignete zdravu težinu.

I neka kontraceptivna sredstva takođe mogu da izazovu izostanak menstruacije.

- Ovo je normalno i obično nije nešto zbog čega bi trebalo da brinete. Kontracepcijske pilule takođe mogu da učine menstruaciju neredovnom - objasnio je dr Patel.

Policistični jajnici takođe mogu da izazovu zaustavljene menstruacije kod čak jedne od tri osobe. To je usled nerazvijenih kesica u kojima jajne ćelije normalno rastu, što dovodi do toga da telo ne ovulira i umesto toga preskače menstruaciju.

I poslednji razlog koji navodi lekar je - menopauza, a obično se javlja između 45. i 55. godine.

- Tokom ovog vremena, menstruacija će postati neredovna i na kraju prestati kao rezultat snižavanja nivoa hormona. Ovo se može desiti i ranije, inače poznato kao preuranjena menopauza - naglašava lekar.

Ali, ukoliko ste seksualno aktivni i imate izostanak menstruacije, postoji šansa i da ste trudni. To se može desiti čak i ako ste koristili kontracepciju.

- Da bi znali sa sigurnošću, najpouzdaniji način je da uradite test na trudnoću u bilo koje vreme nakon prvog dana izostanka menstruacije, kako biste utvrdili da li ste trudni ili ne. To možete da uradite u bilo koje doba dana. Ako je test negativan i mislite da biste mogli budite trudni, sačekajte nekoliko dana i ponovite test - savetuje doktor i dodaje da bi bilo od pomoći da unapred poznajete rane znake trudnoće: - Osim propuštene menstruacije, to uključuje i osetljivost dojki, mučninu i povraćanje, umor, zatvor, češće mokrenje, promene kod čula mirisa i ukusa.

Međutim ako je i kontrolni test negativan, lekar naglašava da bi bilo dobro da posetite svog lekara opšte prakse i porazgovarate o drugim mogućim uzrocima izostanka menstruacije. Obično nema razloga za brigu kada je u pitanju jedan izostanku, ali ako menstruacija postane nepredvidljiva ili ako propustite tri periode za redom, trebalo bi da potražite savet lekara.

(Telegraf.rs)

Video: Doktorka Tamara Redža za Ona.rs o svom životu i radu u Brazilu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA