Vreme čitanja: oko 4 min.

Zbog toksičnog šoka su joj amputirali noge: Za sve je kriv zaboravljeni tampon, a mislila je da ima grip

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dok je u bolnici njena temperatura dostigla 41 stepen, doživela je srčani udar i njeni organi su počeli da otkazuju pre nego što je stavljena u medicinski izazvanu komu

  • 0

Manekenka je otkrila kako je zamalo umrla nakon što je dobila sindrom toksičnog šoka (TSS) izazvan tamponom.

Loren Vaser (35) iz Santa Monike, Kalifornija, kojoj su naposletku amputirane obe noge kao rezultat TSS-a, osvrnula se na trajni uticaj njenog iskustva bliske smrti u jednom podkastu.

Ono što je počelo kao simptomi nalik gripu dovelo je do velikog srčanog udara i stavljanja na aparate za održavanje života, jer je gangrena počela da joj jede obe noge, što je dovelo do amputacije ispod kolena i to obe noge.

Sada je Loren odlučna da upozori žene i mlade devojke na potencijalne rizike povezane sa tamponima kroz promovisanje zakona za transparentnost proizvoda za žensku higijenu.

Jednoga dana Loren je bila u svom stanu i počela je da se oseća loše. Pomislila je da će možda dobiti grip.

Pronađena je u svom stanu deset minuta pre sigurne smrti, licem nadole, bez svesti na podu svoje spavaće sobe prekrivena izmetom, nakon što je njena majka pozvala policiju jer nije mogla da stupi sa njom u kontakt.

Dok je u bolnici njena temperatura dostigla 41 stepen, doživela je srčani udar i njeni organi su počeli da otkazuju pre nego što je stavljena u medicinski izazvanu komu.

Lekar infektolog je naredio osoblju da proveri da li ima tampon i nakon obavljenog testa dijagnostikovan joj je TSS.


Sindrom toksičnog šoka je retka i po život opasna bakterijska infekcija. Često se pogrešno dijagnostikuje jer simptomi podsećaju na druge češće bolesti. Dok je njen život spašen, oštećenje Loreninih nogu od gangrene bilo je nepopravljivo, a lekari su morali da ih amputiraju.

- Noge su mi gorele, kao da mi ih je neko zapalio. Desna noga mi je bila lošija od leve, prsti na levoj su mi bili ljubičasti, ali desna strana, bilo je mnogo više oštećenja, moglo se reći. U suštini morali su da mi amputiraju desnu nogu da mi spasu život ili cbih umrla.

Međutim, Loren je otkrila da je saznala da treba da joj amputiraju nogu tek nakon što je čula medicinsku sestru kako to govori.

- Ležim tamo, soba mi je prazna i čujem medicinsku sestru iza zavese, kaže: ''Imam mladu devojku, ima 24 godine, kojoj će trebati amputacija desne noge". Sećam se da sam pogledala okolo i pomislila: "Da li ona priča o meni, kaže da će mi amputirati nogu?". A ja samo počeh da vrištim, vrištim za majkom, kumom, vrištim i govorim: "Ne dozvolite ovoj osobi da me dira". Nisam bila svesna težine situacije. Tada sam prvi put čula reč amputacija.

U to vreme, njeni lekari su preporučili amputaciju obe noge, ali postojalo je 50 odsto šanse da njena leva noga bude spasena, pa je rizikovala. Rekla je: "Verovatno mesecima nisam gledala u nogu, nisam ni mogla da priznam da se to desilo".

- Dolaze doktori i kažu mi da sam imala neku vrstu komplikacija tokom operacije i kažu: "U redu Loren u naredna 24 sata ne možemo da ti damo lek protiv bolova". Ovo je odmah nakon što mi je noga amputirana, odsečena. Pretpostavljam da je to imalo neke veze sa lekovima, pokušaj da mi srce ne poludi i dobije još jedan srčani udar, čak se i ne sećam. Tako da su me 24 sata stavili u moju malu sobu i osećala sam sve što mi je učinjeno, vrištala sam, plakala, osećala sam se kao da mi je ajkula upravo prodrla kroz nogu.

- Moja majka nije mogla biti u sobi, niko nije mogao biti jer sam vrištala, plakala i plakala. Ne samo da je bilo traumatično što su mi odsekli nogu, već i to što sam zaista morala da osetim šta mi je upravo učinjeno.

Nakon što je puštena iz bolnice, provela je osam meseci u invalidskim kolicima.

- Svakog dana bih se odvezla pod tuš, sela na stolicu i samo vrištala, plakala i vikala na Boga. I želeći da razmišljam o načinima na koje bih mogao da se ubijem, da okončam svoj život. Ali svaki dan je nešto govorilo, "Samo se drži". Nešto u mojoj duši je govorilo samo sačekaj, i sve sada ima smisla.

Dok su joj lekari u početku spasli levu nogu, to joj je izazvalo toliko bola u narednih šest godina da nije imala izbora osim da i nju amputira, neposredno pre nego što je napunila 30 godina.

Loren je od tada posvetila veliki deo svojih napora podizanju svesti o TSS-u i zalaganju za bolju transparentnost ženskih menstrualnih proizvoda.

- Tamponi se prave od izbeljivača hlora, dioksina i sintetičkih vlakana, koja stvaraju savršenu oluju u našim telima. Radila sam sa majkom koja je izgubila ćerku tinejdžerku od TSS-a kada je imala 18 godina - Medlin Mosbi. Kroz mrak i traumu toga, udružili smo snage u želji da promenimo svet i u želji da zastupamo i usvojimo ove zakone.

TSS se javlja kada obično bezopasne bakterije Staphilococcus aureus ili Streptococcus, koje žive na koži, napadaju krvotok i proizvode opasne toksine.

Simptomi uključuju visoku temperaturu, nizak krvni pritisak, povraćanje, konfuziju i napade.

Najčešće se javlja kod žena koje koriste tampone. Svake godine sindrom toksičnog šoka pogađa oko jednu od 100.000 žena.

Kutije tampona dolaze sa upozorenjem o smrtonosnoj infekciji nakon što su ostavljene duže od osam sati, iako je Vaser rekla da je redovno menjala svoje, piše "Daily Mail".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA