Vreme čitanja: oko 2 min.

Mislila da joj je oko oteklo zbog polenske groznice: Onda je saznala da ima tumor na mozgu

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0
Oko, natečeno oko Foto: Shutterstock

Žena koja je mislila da joj je natečeno oko izazvano polenskom groznicom ostala je šokirana kada je saznala da ima tumor na mozgu.

Kad je Kiarani Morgan (43) primetila da joj se desno oko uvećalo i počelo da suzi, lekar opšte prakse je potvrdio njene sumnje da ima polensku groznicu. Međutim, kako je oko postajalo sve otečenije i kako je to stanje počelo da prati i svrab kože, bolovi u kostima, gubitak kose, nedostatak koncentracije, anksioznost i vruć znoj - postala je sve zabrinutija.

Uskoro je na magnetnoj rezonanci otkriveno da Kiarani ima tumor veličine teniske loptice koji joj je gurao oko napolje.

Posle 10-časovne operacije, Kiaran danas ima titanijumsku ploču koja zamenjuje deo njene lobanje i rekonstruisanu mrežastu očnu duplju.

- Rekla sam doktorki sve šta se dešavalo sa mojim zdravljem i bila sam veoma zabrinuta. Kad sam saznala dijagnozu ostala sam slomljena i u suzama zbog vesti. U mislima sam samo premotavala film šta ću da kažem mojoj deci - ispričala je ova žena za The Sun.

Ona prepričava detalje razgovora sa doktorima posle operativnog zahvata:

- Lekari su mi rekli da mi je tumor zamršen i iako mi je bio iza oka, jedva je dodirivao optički nerv, zbog čega sam i dalje imala vid. Otišao je sa vrha moje glave, ispod oka i rastao mi je u lobanji.

Kako kaže, oko joj se polako ponovo otvara, ali je morala da nauči da se ne oslanja na periferni vid. Sada stalno seća bol i utrnulost.

- Od moje dijagnoze, veoma sam anksiozna i uznemirena, dok ranije nije bilo tako - požalila se Kiaran.

Kiarani je, kad je počela da pati od simptoma polenske groznice posetila svog lekara opšte prakse, u leto 2020. Kod istog lekara je otišla sa dodatnim simptomima u oktobru 2021. godine, a kasnije joj je dijagnostikovan intrakoštani meningiom sfenoidnog krila.

Njen tumor je bio toliko složen da su lekari napravili 3D model njene lobanje kako bi razumeli kako uopšte da uklone spororastući rak, a da ne izazovu povrede koje bi joj ograničile druge funkcije u životu. Operisana je u oktobru 2022. godine, a na posao se vratila u martu 2023. Sada stanje prati godišnjim skeniranjem.

- Kad sam bila u bolnici, odlučila sam da se prilagodim i vratim kući - rekla je Kiarani.

Danas živi sa konstantnim umorom:

- Sad sam kod kuće i vraćam se nekoj vrsti rutine, a izazov da učestvujem u avgustu u akciji "10.000 koraka dnevno" za dobrotvornu organizaciju za istraživanje tumora mozga je odličan način da to uradim, dok istovremeno podižem svest i sredstva za istraživanje bolesti koja je istorijski nedovoljno finansirana.

Kako je rekla Mel Tilej, menadžer za razvoj zajednice u organizaciji "Brain Tumor Research", priča Kiarani Morgan je ozbiljan podsetnik na neselektivnu prirodu tumora mozga, koji može da utiče na bilo koga, u bilo kom trenutku.

- Ovakav tumor ubija više dece i odraslih mlađih od 40 godina nego bilo koji drugi rak, ali samo jedan odsto finansija za istraživanje raka dodeljuje se ovoj razornoj bolesti od početka evidencije 2002. godine - upozorava Tilejova.

(Telegraf.rs)

Video: Koja hrana može da vam pomogne u borbi sa sinusima?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA