Vreme čitanja: oko 4 min.

Žene u riziku od neželjenog efekta povremenog gladovanja: Može da dovede do neplodnosti

Vreme čitanja: oko 4 min.

Režim ishrane, poznat kao povremeni ili intermitentni post, može da izazove neredovne menstruacije

  • 1
16:8 dijeta, vreme za jelo, zdrava hrana, ishrana Foto:Shutterstock

Povremeni post se poslednjih godina smatra odličnim načinom za gubitak viška kilograma, ali lekari upozoravaju da bi milioni žena trebalo da ga izbegavaju.

Stručnjaci za "Daily Mail" upozoravaju da dugo gladovanje može uticati na hormone koji regulišu menstruaciju. Dugotrajno uzdržavanje od hrane može da dovede do neredovnih menstruacija koje su povezane sa većim rizikom od raka jajnika, srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i problema sa mentalnim zdravljem.

Neke žene kažu da su potpuno izgubile menstruaciju kad su postile osam do 12 sati dnevno.

Dok povremeni post može da bude odličan za mršavljenje, on istovremeno primorava telo da dugo vremena ostaje bez hranljivih materija, što može da dovede do problema sa hormonima, uzrokujući da menstrualni ciklusi postanu nepravilni ili da potpuno prestanu.

Predugo ili prečesto gladovanje može da poremeti proizvodnju dva hormona - luteinizirajućeg hormona (LH) i folikulostimulišućeg hormona (FSH).

Oba hormona luči hipofiza u hipotalamusu, koja deluje kao kontrolni centar mozga.

LH i FSH regulišu menstrualni ciklus, pripremajući telo za ovulaciju. Previše ograničenja može da ometa ove procese, jer hormoni ne mogu pravilno da funkcionišu bez odgovarajućih hranljivih materija.

Bez ovih hormona, veća je verovatnoća da će žene imati neredovne menstruacije i, u ređim slučajevima, da će postati neplodne. Naime, bez menstruacije žene ne mogu da ovuliraju, što umanjuje njihove šanse da zatrudne.

- To je neka vrsta kaskada efekata na hormone - kaže za Daily Mail Karolin Villijams, dijetetičarka iz Alabame.

Osobe koje su na ovakvom režimu ishrane ograničavaju unos hrane na nekoliko sati tokom dana; "preskaču" doručak ili večeru.

Tiktokerka pod korisničkim imenom "Sparky" navela da je prestala da ima menstrualni ciklus 2021. godine. U to vreme se pridržavala pravila intermitentnog posta tako što je jela u periodu između 10 sati ujutro i 18 sati popodne.

- To mi je uništilo hormone - navela je tiktokerka i utvrdila da je takav način ishrane definitivno doprineo da izgubi menstruaciju.

16:8 dijeta, vreme za jelo, zdrava hrana, ishrana Foto:Shutterstock

U aprilu je stručnjak za post Kristin Krauč objavila video na mreži “TikTok” u kom je otkrila da je tokom produženog posta prestala da ima menstruaciju:

- Kad sam prestala da se hranim po pravilima intermitentnog posta, dobila sam menstruaciju i ona je ponovo postala redovna.

Nutricionistkinja Vilijams kaže da, iako su potrebe svake osobe za kalorijama jedinstvene, manje od 1.200 dnevno se generalno smatra premalim unosom.

- Ako se osećate umorno, to je znak da ne jedete dovoljno. Morate da unosite adekvatnu količinu kalorija da bi vaše telo moglo da funkcioniše. Morate da unosite adekvatne namirnice da biste zaista sagoreli masti. Ako ih ne unosite, vaše telo će sve ugasiti ili usporiti, jer ne zna šta da radi - objasnila je nutricionistkinja.

Konzumiranje hrane bogate hranljivim materijama tokom “prozora za ishranu” je ključno za izbegavanje ovih hormonskih nedostataka. Neophodno je unositi namirnice bogate vlaknima, proteinima, vitaminima i masnim kiselinama poput omega-3 masnih kiselina.

Nutricionistkinja Vilijams predlaže unos nemasnih proteina kao što su piletina ili ćuretina, orasi i semenke, a zatim i unos voća, tamnozelenog lisnatog povrća, pasulja i sočiva.

- Kad ste unutar svog “prozora za ishranu”, zaista je važno da dobijete adekvatne kalorije i da se uverite da je vaš izbor hrane dobrog kvaliteta i da je ona bogata hranljivim materijama. Ne radi se o drastičnom smanjenju kalorija. Više se radi o unosu kalorija unutar određenog perioda, tako da vaše telo ima definitivnu pauzu između vašeg “prozora za ishranu” i perioda posta - istakla je nutricionistkinja.

Ona, međutim, ne preporučuje dijetu ukoliko već imate neredovne menstruacije.

- Ako već imate neredovne menstruacije ili se borite sa neplodnošću, preporučujem da proverite sa vašim lekarom da li da se opredelite za povremeni post, jer je poslednja stvar koju želite da poremetite hormone - upozorava nutricionistkinja.

Fasting, post, povremeni post Foto: Shutterstock

Ona, takođe, predlaže da izbegavate povremeni post ako ste u drugom stanju, ako želite da zatrudnite ili imate istoriju poremećaja u ishrani.

Šta je intermitentni post?

Iako je povremeni, odnosno intermitentni post relativno nov koncept ishrane, poslednjih godina stekao je široku popularnost.

Ali, o njegovoj efikasnosti se naširoko raspravlja.

U studiji objavljenoj prošle godine u Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, na primer, istraživači su proučavali 36 dijabetičara tokom tri meseca. Otkrili su da je skoro 90 odsto, uključujući i one koji su uzimali insulin, mogli da smanje količinu lekova za dijabetes koje su uzimali.

Pored toga, studija iz 2017. pokazala je da su dve nedelje povremenog posta dovele do značajnog gubitka težine i poboljšanja nivoa glukoze.

vecernje navike i gojaznost Foto: Shutterstock

Međutim, studija objavljena u junu pokazala je da, iako je povremeni post pomogao pacijentima da izgube težinu, nije bio efikasniji od osnovnog brojanja kalorija.

U nekim slučajevima, povremeni post zapravo može da poboljša nivo hormona kod žena. Žene sa sindromom policističnih jajnika (PCOS), stanjem koje uzrokuje velike količine muškog hormona, što rezultira neredovnim menstruacijama, mogle bi da imaju koristi od ovakvog načina ishrane.

- One imaju tendenciju da imaju više nivoe androgena i testosterona, tako da povremeni post može da snizi te nivoe, što može da pomogne da njihov ciklus postane redovan - istakla je nutricionistkinja Vilijams.

(Telegraf.rs)

Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Postar

    15. avgust 2023 | 10:15

    Moja zena krka jede kao da ima pantljicaru nije se ugojila nista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA