Vreme čitanja: oko 2 min.

"Mislili smo da je naš sin samo nervozan, a onda su nam lekari rekli da je u životnoj opasnosti"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle niza testova kojima je bio podvrgnut, ustanovljeno je da maleni Arči ima neuroblastom visokog rizika - redak rak koji se razvija iz nezrelih nervnih ćelija - koji bi mogao da bude smrtonosan

  • 0
Archer Crawford-Speakman tumor Foto: Jade Crawford-Speakman

Džejd i Adam Spikman verovali su da je njihov dvogodišnji sin “samo nervozan”, a onda su im lekari saopštili zastrašujuću istinu - da mu je zbog neuroblastoma preostalo možda svega dve nedelje života.

Maleni Arčer iznenada je postao sve umorniji, a onda je razvio fobiju od vode. Njegovi roditelji su bili pomalo zabrinuti, ali su pomislili da je to prolazna faza.

Ali, u decembru 2021. na Arčijevom stomaku se pojavila izbočina, praćena bolovima, zbog čega nije mogao da spava cele noći, prenosi "The Sun".

Majka ga je odvela kod doktora opšte prakse, ali on nije mogao da ustanovi zbog čega Arčija boli stomak i kakve je prirode izbočina na dečakovom stomaku. Zaposleni u Hitnoj pomoći posumnjali su da mališan možda ima problema sa bubrezima.

Posle niza testova kojima je bio podvrgnut, ustanovljeno je da maleni Arči ima neuroblastom visokog rizika - redak rak koji se razvija iz nezrelih nervnih ćelija - koji bi mogao da bude smrtonosan.

Njegova majka Džejd ispričala je za "Nottingham Post" da je strahovala upravo od takve dijagnoze.

- Roditelj nikada ne može da bude pripremljen za vest da njegovo dete ima rak. To je najgora noćna mora svake majke i svakog oca. Lekari su mi saopštili procenu da je Arčiju ostalo još dve nedelje života - ispričala je Džejd.

Prisećajući se situacije pre nego što je saznala za Arčijevu dijagnozu, ova hrabra mama kaže da je pogrešno verovala kako je dečak “previše izbirljiv”.

- To je, zapravo, bio tumor - dodaje Džejd.

Arči je započeo hemioterapiju, a kasnije je operisan. Pretrpeo je „sve neželjene efekte“, uključujući povraćanje krvi, tešku upalu sluzokože i otežano disanje, pa je bio vezan za krevet.

- Bilo je to najgore vreme u našim životima - rekla je Džejd zaposlenima u dobrotvornoj organizaciji “Deca sa rakom”.

Arči je skoro celu 2022. proveo u bolnici, pre nego što je konačno otpušten 22. decembra prošle godine.

Uprkos prvobitnoj sumornoj perspektivi, dete je sada kod kuće i čeka nove analize koje bi trebalo da potvrde odsustvo raka.

- On je sada potpuno drugo dete. Neverovatno smo ponosni na to koliko je bio jak i presrećni smo zbog snage koju je pokazao tokom oporavka - navodi Džejd.

Arčijeva porodica se nada da će deljenjem svoje priče moći da informiše druge o simptomima raka u detinjstvu i da istakne važnost novih istraživanja koja će pomoći da ova bolest bude pobeđena.

Šta je neuroblastom?

Neuroblastom je klasifikovan kao embrionalni tumor - vrsta raka koja se razvija iz ćelija koje su ostale nakon razvoja bebe u materici.

To je redak rak koji pogađa oko 100 dece svake godine, uglavnom mlađe od pet godina.

Obično počinje u predelu stomaka, a najčešći simptomi uključuju oticanje stomaka, zatvor, utrnulost, slabost, gubitak pokreta u donjem delu tela i poteškoće pri gutanju.

Kod otprilike polovine obolele dece, neuroblastom se već proširio na drugi deo tela do trenutka uspostavljanja dijagnoze. U zavisnosti od toga gde se proširio i koliko je velik, dete može da oseti umor, groznicu i gubitak apetita.

Lečenje može uključivati operaciju, hemioterapiju, transplantaciju matičnih ćelija, radioterapiju i imunoterapiju.

(Telegraf.rs)

Video: Žena svira violinu tokom operacije tumora na mozgu: Čudo medicine u jednom snimku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA