Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko puta možete nositi pidžame, farmerke i drugu odeću do sledećeg pranja?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Postoji nekoliko vrsta odeće koje treba oprati posle svake upotrebe

  • 2
odeća, pranje, majica, veš Foto: Shutterstock

Korisnica "Tiktoka" Alison Delperdang pokrenula je debatu na ovoj društvenoj mreži kada je početkom godine objavila snimak u kojem kaže da nosi istu pidžamu nekoliko večeri zaredom.

- Kada sam bila mlađa, roditelji su nas uvek terali da nosimo pidžame više noći zaredom jer nisu bile prljave, a ja to još uvek radim kao odrasla osoba - rekla je ona.

Da li je to ispravno raditi?

Za pidžame kao i za drugu odeću, sve zavisi od ličnih aspekata osobe kao što su nivo znojenja i način života.

- Naša uverenja o higijeni odeće su uglavnom „društvena i kulturna“. Ljudi imaju tendenciju da se previše peru i "preteraju sa higijenom" - rekao je doktor Entoni Rosi, član Američke akademije za dermatologiju.

Neznanje kada da operete odeću može imati posledice. Previše retko pranje može dovesti do problema sa kožom ili infekcija, a prečesto pranje može naškoditi odeći, piše "CNN".

Evo nekoliko vodećih principa koji će vam pomoći da odredite kada se odeća može ponovo nositi bez pranja i kada je vreme da je bacite u korpu.

pranje veša, veš, deterdžent, mašina za veš Foto: Shutterstock/Andrey_Popov

Univerzalno pravilo: Šta morate oprati

Ne postoji čvrsto pravilo koliko puta možete ponovo da obučete odeću, ali stručnjaci kažu da postoji nekoliko vrsta odeće koje treba oprati posle svake upotrebe: donji veš, čarape, hulahopke, helanke i aktivna odeća. Ovaj savet se takođe odnosi na bilo koju drugu odeću sa flekama, mrljama od znoja ili mirisom.

Ove vrste odeće su „na delu našeg tela koji ima mnogo prirodnih bakterija koje žive na telu. Prekomerni rast bakterija može dovesti do infekcija, gljivica i drugih problema sa kožom.

Pored bakterija iz znoja, odeća koja se nosi u teretanama ili sportskim okruženjima može doći u kontakt sa bakterijama što dovodi do infekcija uobičajenih u bolnici.

Neki često stave odeću iz teretane da se samo prosuši na vazduhu kako bi je nosili sledećeg dana ali to nije bezbedno.

Odeća koju možete ponovo obući

Za pidžame, gornju odeću, farmerke i drugu odeću, koliko puta možete da ih nosite bez pranja se zasniva na istim principima za donji veš ili aktivnu odeću.

- Što se tiče pantalona i košulja, to je sve stvar udobnosti i koliko se znojite tokom dana. Ukoliko nosite potkošulju ispod košulje, onda nju operite posle jednog pranja ali košulju ne morate - rekao je Rosi.

Kapute ili jakne obično ne treba da perete više od jednom mesečno jer ne dodiruju direktno vašu kožu. Međutim ako ga nosite svaki dan, onda perite na svake dve nedelje.

Da li i koliko često treba prati farmerke može biti goruća tema. Ako farmerke nisu znojave ili prljave, onda ih ne morate često prati.

(Telegraf.rs)

Video: Trik koji će učiniti da odeća neodoljivo miriše

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA