Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako dužina prstiju može da otkrije zdravlje, sportsku snagu i vaš potencijal: Sve je u testosteronu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brojne studije su proučavale dužinu kažiprsta i domalog prsta kako bi otkrili neke karakteristike osobe

  • 0
Šake, ruke Foto: Shutterstock

Dužina vaših prstiju može da otkrije koliko ste zaista zdravi i da ukaže na to da li ste u opasnosti od razvoja određenih bolesti.

Stručnjaci tvrde, kako prenosi "Mirror", da je od posebnog značaja koliko su dugački vaši kažiprsti u poređenju sa vašim domalim prstima. I oni se značajno razlikuju između muškaraca i žena. Muškarci obično imaju duži tzv. "prstenjak", dok su kod žena oba prsta otprilike jednaka.

Dužina prsta je određena još u materici i u potpunosti zavise od toga koliko ste izloženi testosteronu. Kako objašnjava Karl Pintska, sa Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju, dugi kažiprsti sugerišu da je osoba bila izložena nižim nivoima testosterona u materici.

Ruke, timski rad Foto: Shutterstock

Ako je vaš kažiprst dugačak, ističe stručnjak, veća je verovatnoća da ćete bolje obavljati zadatke verbalnog pamćenja, kao što je pamćenje spiskova reči. Takođe će biti manje verovatno da ćete bolje proći u zadacima za sport i prostornu svest.

Ali duži prst je takođe povezan i sa povećanim rizikom od razvoja osteoartritisa kolena i kuka kod žena, otkrila je studija iz 2008. godine, prenosi "Sun". Stanje uzrokuje da zglobovi postanu bolni i ukočeni i najčešći je tip artritisa u Velikoj Britaniji.

U međuvremenu, dužina prsta kod muškarca može da predvidi kolika je verovatnoća da će oćelaviti tokom života. Šest puta veću verovatnoću da postanu proćelavi imaju oni čiji je domali prst duži od kažiprsta. Stručnjaci su sproveli studiju na 240 muškaraca starijih od 37 godina, kojima je dijagnostikovana androgena alopecija - inače poznata kao muška ćelavost.

Naučnici su otkrili da muškarci koji imaju kraći kažiprst od prstenjaka na desnoj ruci imaju povećan rizik od ćelavosti kod muškaraca i veća je verovatnoća da će oćelaviti. Gubitka kose se obično javlja kada je ciklus rasta kose ometan, odnosno kada se proizvodi prekomerni nivoi polnog hormona dihidrotestosterona, što takođe utiče i na zdravlje srca.

Istraživači na Tajvanu tvrde da bi dodatna dužina vašeg prstenjaka mogla da sugeriše da ljudi imaju više ovog testosterona, koji smanjuje veličinu folikula dlake.

Dužina prstiju takođe otrkiva i intimnu orjentaciju osobe. Prema studiji istraživačkog tim sa Univerziteta u Eseksu, gde su posmatrani identični blizanci, gde jedan bio heteroseksualana, a drugi homoseksualan blizanac, otkriveno je da u proseku homoseksualni blizanci imaju veću razliku između dužine kažiprsta i domalog prsta.

Studija je  takođe primetila da je u 18 grupa ženskih blizanaca, lezbejska bliznakinja imala više "tipičnu mušku" ruku od njene strejt sestre. U 14 setova muških blizanaca, gej blizanac je imao nešto više "tipičnih muških" ruku od njihovog strejt brata, ali razlika između njih nije prihvaćena kao značajna.

(Telegraf.rs)

Video: Top 5 vežbi za oblikovanje ruku i topljenje masti sa nadlaktica

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA