Vreme čitanja: oko 2 min.

Mislila sam da mi je koleno otečeno zbog uganuća: Ispostavilo se da je u pitanju bakterija koja jede meso

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lekari nisu mogli sa sigurnošću da utvde kako i kada se veteranka američke vojske zarazila sa ovom bakterijom koja ju je koštala noge

  • 0

Dženifer Barlou je mislila da pati od teškog uganuća kolena - a onda joj je nogu zahvatila sepsa.

Samo što se vratila kući, u Atlantu, sa odmora na Bahamima, gde je bila u januaru, počela je da oseća slabost, ali i otok na desnom kolenu.

- Bilo je tako natečeno - najmanje tri puta veće od mog levog kolena. Bilo je zaista zastrašujuće i osećala sam strašne bolove - priseća se za "Today" Barlou, koja je inače veteranka američke vojske.

U hitnoj pomoći lekari su njeno stanje pripisali običnom uganuću, zbog čega su stavili Dženifer na štake i dali joj lek protiv bolova.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Jennifer Barlow (@thisisjenniferbarlow)

Međutim, njena "džinovska noga" nastavila je da otiče i bila je vrela na dodir. Ova 33-godišnjakinja, koja je nekada, kako se sama opisuje, bila "zdrava kao bik", trpela je bolove sve dok se jednog dana nije onesvestila i ostala na podu sve dok je brat nije pronašao.

Ispostavilo se da nema uganuće kolena - već sepsu. Dženifer je pala u septički šok i pokazivala je znake otkazivanja bubrega i jetre. Lekari su je stavili na mašinu koja joj je pomagala da diše i lekove zahvaljujući kojima je stabilizovana.

Njen život je bio u velikoj opasnosti. Dobila je retku, potencijalno smrtonosnu bakterijsku infekciju koja rezultira nekrotizirajućim fasciitisom, odnosno „bolest koja jede meso“, za koju se veruje da je prvenstveno uzrokovana streptokoknom grupe A.


Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, rana intervencija antibioticima je ključna za lečenje od ove bakterije, koje se brzo širi i uzrokuju da delovi kože postanu crveni, otečeni i vrući na dodir. Međutim, teško je dobiti dijagnozu u ranim stadijumima bolesti, a teža infekcija dovodi do sepse, šoka i otkazivanja organa.

Tokom poslednjih pet godina, jedan od pet pacijenata sa nekrotizirajućim fasciitisom je umro.

Dženifer je stavljena u medicinski indukovanu komu na deset dana, i za to vreme je imala čak 12 operacija, u pokušaju lekara da joj uklone mrtvo tkivo na butini.

- Probudila sam se zbunjena i uplašena. Nikada u životu nisam čula za sepsu ni za bakterije koje jedu meso - izjavila je nesrećna žena.

Lekari nisu mogli sa sigurnošću da utvde kako i kada se Barlou zarazila sa ovom bakterijom, ali su uspeli da zaustave infekciju antibioticima i uklanjanjem mrtvog tkiva sa njene noge. Kada je bila dovoljno stabilna, Dženifer je transportovana u drugu bolnicu gde joj je ukazana stručna nega rane.

Nažalost, bilo je prekasno i ona je podvrgnuta amputaciji u martu, uprkos svim pokušajima lekara da joj spasu nogu. Veteranka procenjuje da je do sada imala više od 30 operacija.

Danas, kada se vratila kući, ponovo uči kako da živi svoj svakodnevni život bez noge. Iako trenutno koristi invalidska kolica ili hodalicu za kretanje, nada se da će joj postaviti protezu.

(Telegraf.rs)

Video: Žena svira violinu tokom operacije tumora na mozgu: Čudo medicine u jednom snimku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA