Vreme čitanja: oko 1 min.

Simptomi nove varijante korona virusa: Da li se BA.2.86 razlikuje od prethodnih sojeva?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šta kaže struka?

  • 0
Mikroskop Foto: Shutterstock

Zdravstveni zvaničnici širom sveta budno prate novi soj korona virusa koji se brzo širi.

Ali koliko se razlikuje u poređenju sa prethodnim sojevima? Koji su simptomi? I da li treba da budemo zabrinuti zbog toga?

Naučno poznata kao BA.2.86, varijanta korona virusa zabrinjava stručnjake zbog 35 mutacija na njenom proteinu - delu virusa koji dosadašnje vakcine ciljaju.

Genetski skok je "otprilike iste veličine" kao što se vidi između početne varijante omikron i varijante delta, saopštili su u sredu američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Virolozi su upozorili da je prerano da se pouzdano utvrdi da li BA.2.86 ima neke nove specifične simptome, jer naučnici još uvek analiziraju nedavno otkrivene slučajeve. Međutim, ako se ponaša kao drugi omikronovi potomci, znaci na koje treba paziti su glavobolja, curenje iz nosa, kašalj i temperatura.

Ohrabrujuće vesti su da je ova varijanta virusa manje zarazna od prethodnih, kako dosad pokazuju istraživanja, prenosi "Dailymail".

(Telegraf.rs)

Video: Bekić: Vakcinacija nije stala ali je vidno usporena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA