Vreme čitanja: oko 2 min.

Srce može da se slomi: 3 medicinska objašnjenja za stanja posle raskida emotivne veze

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nije samo fraza kada se kaže "srce mi je slomljeno"

  • 0
Svađa, raskid Shutterstock

Izraz "slomljeno srce" nije samo fraza, jer kraj emotivne veze sa partnerom, koliko dugo ona trajala, može naškoditi vašem srcu.

Mnoštvo emocija se razvija, osećate se bezvoljnim, nemirnim, a prisutna je i mučnina. To je znak da vam je srce slomljeno i ovo stanje može uticati na hemiju u vašem mozgu, nivoe hormona, pa čak i na stanje srca.

Ovo su tri stvari koje se mogu dešavati kada nam je srce slomljeno, piše "The Sun".

1. Telo prolazi kroz "povlačenje"

Prema mišljenu neuronaučnika doktorke Lusi Braun, postoji hemijski koktel koji je odgovoran za to da se osećamo loše posle raskida. Seratonin, oksitocin i dopamin su tri hemikalije mozga povezane sa srećom, vezom i sistemom nagrađivanja mozga, baš ovim redosledom.

- Kada izgubimo nekoga, izgubili smo veoma vredan deo života i osećaja sebe. Oni su obezbedili novine u životu koje sada nema, pa su nam potrebne neke druge nagrade - kaže ona.

2. Bol nije samo emocionalan

Bol zbog raskida nije samo emocionalan, niti je metaforičan. Prema istraživanju, telo bi moglo fizički da boli. Grupa istraživača je 2010. godine skenirala mozgove 15 osoba slomljenog srca i otkrila da su njihova emocionalna previranja izazvala moždanu aktivnost u istim oblastima u kojima mozak obrađuje fizički bol.

Emocionalni stres zbog raskida takođe može izazvati simptome kao što su glavobolja i mučnina.

3. „Slomljeno srce“ je retkost, ali nije nemoguće

U retkim slučajevima, emocionalna agonija slomljenog srca ili gubitka može zapravo da vam "slomi" srce - u onome što se zove "sindrom slomljenog srca" ili kardiomiopatija.

To u osnovi uključuje slabljenje leve komore srca i njegove glavne pumpne komore. Prema "Harvard Health", ovo se može dogoditi kada neko doživi tešku emocionalnu nevolju kao što je gubitak voljene osobe.

Ne zna se tačan razlog zašto se to dešava, ali stručnjaci smatraju da porast hormona stresa može u suštini da "omamljuje" srce.

Simptomi su:

  • srčani udar - jak pritisak
  • težina ili bol u grudima.

(Telegraf.rs)

Video: Evo kako se horoskopski znaci ponašaju nakon raskida

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA