Vreme čitanja: oko 2 min.

Dr Branislav Oluić: Karcinom pankreasa je podmukla bolest, neophodna edukacija lekara u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rak pankreasa je na četvrtom mestu među uzročnicima smrti od malignih bolesti, teško se otkriva u ranom stadijumu kada je bez simptoma, a povoljnih i jednostavnih testova za širu primenu nažalost nema

  • 0
Dr Branislav Oluić Dr Branislav Oluić/ Foto: Promo/ Jelena Cokić

Naši stručnjaci kažu da tačan uzrok pojave karcinoma ne znamo, ali da postoje uzročno posledične veze i faktori rizika.

Prema rečima doktora Branislava Oluića, specijaliste za opštu i transplantacionu hirurgiju u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije, tumor pankreasa je podmukla bolest i najčešće počinje sa nespecifičnim tegobama kao sto su bol u predelu želuca, mučnina, povraćanje, a budući da se oko 80 odsto karcinoma pankreasa nalazi u predelu glave, jedini specifičan simptom jeste pojava žutila, kada je potrebno započeti sa dijagnostičkim procedurama.

-Uzrok nije poznat, ali postoje jasne uzročno posledične veze i rizični faktori. Dokazano je da pušači imaju pet puta više šanse za karcinom pankreasa nego nepušači, takođe i osobe sa dijabetesom, gojaznošću, ali i porodična anamneza. Svi ti faktori, bilo jedan ili više njih, deluju na DNK ćelije pankreasa i dolazi do njihove mutacije i stvaranja karcinoma. Takođe, prema literaturi, starosna kategorija stanovništva sa više od 50 godina je rizičnija grupa, mada se danas javljaju i mlađi pacijenti. Ipak, ljudi koji imaju više od 50 godina treba da se obrate lekaru ukoliko imaju neke simptome - objasnio je doktor Oluić u gostovanju za RTS.

Što se tiče dijagnostike, prema njegovim rečima, osim ultrazvučne dijagnostike, potrebno je uraditi skener, koji zajedno sa skenerom krvnih sudova pomaže hirurgu u odlučivanju o operaciji, odnosno daje informaciju da li je tumor operabilan. Takođe, moguće je uraditi dijagnostiku pomoću magneta i na kraju ERCP invazivnu metodu kojom se dobija bioptat iz pankreasa.

Na pitanje da li je moguća prevencija kod ove bolesti, istakao je da je definitivno smanjenje rizika umerenost u svemu - piću, cigaretama, što više vremena u prirodi, kao i zdrav način života, koji podrazumeva šetnju i fizičke aktivnosti.

Ono što je u Srbiji neophodno na ovom polju, kako je rekao doktor Oluić, jeste usvajanje novih znanja i inovativnih metoda od poznatih svetskih stručnjaka, jer se hirurgija pankreasa unapređuje edukacijom lekara.

-Trenutno sarađujemo sa čuvenim profesorom Markusom Bihlerom, jednim od najpoznatijih stručnjaka za hirurgiju pankreasa na svetu. Veoma sam srećan što me je pozvao da provedem mesec dana u njegovoj školi pankreasne hirurgije u Nemačkoj, imajući u vidu da je Bihlerov metod koji koristi, a koji je izuzetno radikalna i teška operacija, pokazao veću stopu uspeha kod operisanih pacijenata. U Srbiji se radi i imamo dobre rezultate, ali moramo da unapređujemo daljom edukacijom lekara i upravo prenošenjem znanja od stručnjaka kao što je profesor Bihler - dodao je dr Oluić.

On je podsetio na značaj širenja svesti o donorstvu organa i potrebi pričanja o toj temi, imajući u vidu na izuzetan herojski čin koji predstavlja.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA