Vreme čitanja: oko 2 min.

Ključni znaci potencijalno smrtonosnih bolesti koje možete da uočite - na svojoj kosi!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Opadanje kose u velikim količinama može veoma da vas uznemiri.

  • 0
Gubitak, opadanje kose, kosa Foto: Shutterstock

Gubitak kose može da bude znak potencijalno smrtonosnih bolesti koje mogu da imaju i fatalne posledice.

Kosa je ključni deo vašeg izgleda, ali kada počne da opada u velikim količinama, to može veoma da vas uznemiri, pogotovo što možda ukazuje i na neka ozbiljnija stanja i šalje vam signal da ispratite i druge zdravstvene simptome.

Postoji nekoliko bolesti koje mogu da izazovu gubitak kose, prema pisanju Mirror-a, kao što su Parkinsonova bolest, alopecija ili rak.

Parkinsonova bolest

Svi možemo da budemo skloni pojavi bele peruti, ali ako je vaša perut žuta, to može biti znak ozbiljnijeg stanja. Parkinson je neurološka bolest koja vremenom može da se pogorša. Sa sobom donosi drhtavicu, sporo kretanje i ukočenost kod obolelih.

Parkinson, Parkinsonova bolest, drhtanje, drhtanje ruke Foto: Shutterstok

Međutim, neobična žuta perut izaziva seboroični dermatitis, stanje u kome delovi kože koji imaju mnogo znojnih žlezda, uključujući i kožu glave, mogu da postanu upaljeni i crvene boje, kao i da svrbe, bole i da se ljušte. Postoji veliki broj tretmana i terapija i kontrolu, ali ne postoji i lek za Parkinsonovu bolesti.

Alopecija

Gubitak kose u "pečatima" veličine novčića može da ukazuje da bolujete od "alopecije areata". Isto stanje može da se pojavi i na telu gde postoji rast drugih dlačica, uključujući bradu, obrve, trepavice ili druge dlake na telu, kao što je intimna regija. Razlog zašto se alopecija pojavljuje nije poznat. Ono što se dešava je da ćelije napadaju folikule dlake i/ili zaustavljaju njihov rast.

Nedostatak gvožđa i stres su mogući okidači, ali neki stručnjaci to osporavaju. Alopecia areata u težim slučajevima može da preraste u alopeciju totalis, a gubitak kose može da se proširi po celoj glavi. Još teži stupanj je alopecia universalis, koja zahvata celo telo. Nije poznat lek za ovo stanje, ali postoji nekoliko tretmana na tržištu, mada nijedan ne garantuje da će delovati.

Kosa Foto: Pexels

Kod alopecije areate, kosa će ponovo da izraste u narednim mesecima ili godinama, ali to i ne mora da znači da će se to dogoditi. Ako se razvije u alopecia totalis ili universalis, manje su šanse za ponovni rast.

Tumor

Verovatno najpoznatije i najčešće stanje koje se može naći u vašoj kosi je rak. Na skalpu ili liniji kose mogu da se pojave crvene ili ljubičaste mrlje, angiosarkomi, koji se pojavljuju u sluznici krvnih i limfnih sudova. Ovo može da se pojavi bilo gde, ali se uglavnom dešava na koži, skalpu, glavi ili vratu.

Obično se radi o pojedinačnim ili grupisanim plavičasto-crvenim čvorovima ili plakovima koji se mogu razviti na koži glave, licu ili ušima. Ako se stanje raka angiosarkoma razvije, može da utiče na vitalne organe, uključujući jetru ili srce, i može da bude veoma bolno.

Od ovog stanja najčešće oboljevaju stariji, ali može da se dogodi i u bilo kom uzrastu. Njegov uzrok je nepoznat i postoji nekoliko tretmana, koji uključuju operaciju, zračenje i hemoterapiju. Za obolele, međutim, stopa preživljavanja je veoma loša i samo 33 odsto ljudi ima šansu da preživi u narednih pet godina.

(Telegraf.rs)

Video: Kako napraviti "neurednu punđu" za minut?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA