Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi "ljudski bubrezi" koji se uzgajaju u svinjama: Nova era transplantacije organa sa životinje na čoveka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici u Kini uzgojili su bubreg u svinji od čak 60 odsto ljudskih ćelija. Uvereni su da bi u budućnosti mogli da razviju potpuno ljudski bubreg kod svinje

  • 0
Prase, laboratorija Foto: Shutterstock

Neverovatan naučni podvig mogao bi da prokrči put uzgoja potpuno ljudskih organa u svinjama, čime bi se zadovoljila ogromna potražnja koja je neophodna za transplantacije organa kod ljudi.

Naime, po prvi put u istoriji, kako su saopštili kineski istraživači, organi takozvane "himere", koji su sastavljeni od mešavine ljudskih i svinjskih ćelija, preživeli su 28 dana unutar životinje.

- Do sada su organi pacova proizvedeni kod miševa, a organi miša proizvedeni kod pacova. Međutim, prethodni pokušaji uzgoja ljudskih organa kod svinja nisu bili uspešni. Naš pristup poboljšava integraciju ljudskih ćelija u tkiva primaoca i omogućava nam da uzgajamo ljudske organe kod svinja - saopštio je dr Liangkue Lai, sa Univerziteta Vui u Kini.

Kako prenosi "The Sun", u ovom trenutku oko 5.000 Britanaca čeka transplantaciju u kasnim stadijumima smrtonosne bolesti bubrega. Međutim, prosečno vreme čekanja na organ donora traje po dve do tri godine, jer nema dovoljno bubrega na raspolaganju, sa oko 1.100 operacija godišnje. Za to vreme oko 45.000 Britanaca godišnje umire od hronične bolesti bubrega.

Bubreg bolesti bubrega transplatacija Foto-ilustracija: Shutterstock

Novo istraživanje, objavljeno u "Cell Stem Cell", pokušalo je da se pozabavi ovim pitanjem gledajući da osmisli novi način dobijanja ljudskih organa koji se ne oslanja na donatore.

Istraživači su uzeli ljudske matične ćelije - koje se mogu pretvoriti u bilo koju ćeliju u telu - i stavili ih u svinjske embrione. Ove ćelije su uzrokovale da embrioni razviju bubrege nalik ljudskima, a ne njihove normalne (svinjske) organe.

Embrioni su implantirani u surogat majke svinje, gde su se razvijali četiri nedelje pre nego što su izvađeni kako bi naučnici proverili kako organi rade.

Pet embriona imalo je razvijene strukturno normalnog bubrega koji su se sastojali od čak 60 odsto ljudskih ćelija. Istraživači su rekli da bi u budućnosti mogli da razviju potpuno ljudski bubreg kod svinje.

- Verovatno bismo morali da konstruišemo svinje na mnogo složeniji način. To takođe donosi neke dodatne izazove - otrkiva dr Migel Esteban, sa Instituta za biomedicinu i zdravlje Guangdžou.

Nezavisni stručnjaci pohvalili su "pionirsko" istraživanje, rekavši da ono moglo da se pokaže kao "konačno rešenje" za potreb" transplantacije organa.

- U budućnosti bi ova tehnologija mogla da reši trenutni nedostatak kompatibilnih donatora za transplantaciju bubrega - ističe britanski profesor Darius Videra, sa Univerziteta u Readingu.

(Telegraf.rs)

Video: Lidija Stojanović - novi život sa transplantiranom jetrom i donorstvo organa u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA