Vreme čitanja: oko 3 min.

Tinejdžerka je imala užasan mamurluk posle noćnog izlaska: Ispostavilo se da je nešto mnogo zlokobnije

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Rak ne diskriminiše. Njega nije briga ni za vaše godine, pol ni rasu"

  • 0
Amber Orr Foto: Jam Press / Jam Press / Profimedia

Žena koja se "probudila sa mučninom" nakon noćnog izlaska ostala je zapanjena nakon što je shvatila da su njeni simptomi mamurluka zapravo znaci raka.

Amber Or, koja je tada imala 19 godina, u početku je otklonila simptom mučnine, misleći da je popila previše alkohola sa prijateljima, ali kako neprijatan osećaj nije prestao, odlučila je da ode u bolnicu sa mamom dva dana kasnije. Devojka iz Severne Irske u martu 2019. godine hitno je prebačena na operaciju slepog creva, da bi dve nedelje nakon incidenta otkrila da je "pucanje" creva izazvao retki tumor koji je imala.

Lekari su joj preneli da ima kancerogenu neuroendokrinu masu, odnosno tumor koji oslobađa hormone u krvotok, a koji je pronađen u njenom crevu.

- Bila sam na žurki sa prijateljima, a kada sam se probudila, osetila sam mučninu. Mislila sam da sam mamura, ali kako je dan odmicao, shvatila sam da nešto ipak nije u redu. Stalno sam trpela nepodnošljiv bol u boku i povraćala sam - priseća se za "Mirror" Amber, koja sada ima 24 godine.

Nakon što je hitno prebačena na operaciju zbog slepog creva, obaveštena je da će joj uskoro biti potrebna druga operacija kako bi se uklonio ostatak tumora, a zatim i hemioterapija kako bi se ubile sve preživele ćelije.

- Nisam ništa osetila. Samo sam se zamrzla u vremenu. Nisam uspela da "svarim" informacije sve do nekoliko meseci kasnije. Moja dijagnoza se desila tako brzo da nisam imala vremena da razmišljam o tome šta mi se dešava dok se cela stvar nije završila - ispričala je Amber.

Nakon druge operacije, kada joj je uklonjena polovina creva, srećom, eliminisana je cela masa i nije bilo potrebe za dalje lečenje. Od tada se bolest nije vraćala i u remisiji je već četiri godine.

Psihološke ožiljke joj je, međutim, bilo teže da prevaziđe.

- Ne mogu da prebrojim koliko sam sati provela plačući zbog toga kako se osećam zbog raka. I fizički, zbog ožiljaka na mom telu, i mentalno, od anksioznosti i depresije zbog lečenja i straha od povratka - izjavila je mlada žena koja sada koristi svoje iskustvo da podigne svest o dugoročnim posledicama raka i važnosti ranog otkrivanja. Ona dodaje:

- Da mi slepo crevo nije puklo, ne bih pronašla da možda imam rak sve dok ne bi postao terminalan. Pokušavam da iskoristim svoju priču da ohrabrim druge da se provere i osluškuju svoja tela. Takođe želim da im dam samopouzdanje da zakažu termine i da se zauzmu za sebe kada osete da nešto nije u redu. Rak ne diskriminiše. Njega nije briga ni za vaše godine, pol ni rasu.

Amber sada gleda u budućnost i ovog meseca bi trebala da stekne diplomu socijalnog radnika.

- Radujem se što ću steći diplomu iz socijalnog rada i nadam se da ću raditi posebno sa pacijentima sa rakom. Ako mogu da pomognem makar jednoj osobi, znam da ću uraditi nešto kako treba. Koliko god da mi je rak promenio život, on ne definiše ko sam ja. Ne bi trebalo da se pojavi i preuzme moj život, niti da me uplaši od života - zaključuje ova hrabra žena.

(Telegraf.rs)

Video: Istina o vitaminu D3 i zašto moramo da ga unosimo suplementacijom svaki dan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA