Vreme čitanja: oko 3 min.

Ječam: Sve prednosti drevne žitarice

Vreme čitanja: oko 3 min.

Proizvodi od ječma su uvek poznati po zdravlju creva. Sastojci bogati vlaknima, posebno nerastvorljiva vlakna, odgovorni su za ovo poboljšanje

  • 0
Ječam, žitarice Foto: Pixabay

Ječam je zrno žitarica sa žvakaćom teksturom i blagim, orašastim ukusom. To je seme određene vrste trave koja raste u umerenoj klimi širom sveta i jedna od prvih žitarica koje su uzgajale drevne civilizacije.

U stvari, arheološki dokazi sugerišu da je ječam uzgajan u Egiptu pre više od 10.000 godina. Oljušteni ječam se smatra celim zrnom, jer je tokom obrade uklonjena samo nejestiva spoljašnja ljuska.

Međutim, češće dostupan biserni ječam nije celo zrno jer su mekinje koje sadrže vlakna uklonjene. Iako je biserni ječam i dalje dobar izvor nekih hranljivih materija, oljušteni ječam je zdravija opcija.

Ishrana bogata integralnim žitaricama povezana je sa manjim rizikom od hroničnih bolesti.

U velikoj studiji na preko 360.000 ljudi, oni sa najvećom potrošnjom celih žitarica, kao što je ječam, imali su 17% manji rizik od smrti od svih uzroka, uključujući rak i dijabetes, u poređenju sa onima sa najmanjim unosom celog zrna.

Druge studije su pokazale da jedenje celih žitarica može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i gojaznosti.

Prednosti ječma od celog zrna mogu proizaći ne samo iz njegovog sadržaja vlakana već i iz njegovih fitonutrijenata, koji su biljna jedinjenja sa blagotvornim efektima na zdravlje, takođe utvrđuje studija.

Upotreba i koristi ječma za zdravlje su nesumnjivo superiorni i stoga mnogi nutricionisti preporučuju da se ovo drevno zrno uvede u bilo kom obliku u svakodnevnu ishranu, savetuje "Organic Gyaan".

1. Prepun vitalnih sredstava za zdravlje

Seme ječma obogaćeno je korisnim hranljivim materijama poput vitamina, minerala i biljnih jedinjenja. Osim bisernog ječma, svi ostali oblici kao što su ljuspice, brašno, griz, itd. su bogati izvorima vlakana, molibdena, selena i mangana. Ostali vitalni elementi poput bakra, fosfora, niacina, magnezijuma, vitamina B1 i hroma takođe su prisutni u ječmenom brašnu. Grupa antioksidanata u ječmu dovodi do smanjenja rizika od raka i kardiovaskularnih bolesti.

2. Doprineti gubitku težine

Ako pratite najnovije trendove mršavljenja, ječam u prahu koji se dodaje vašoj ishrani neće biti novost za vas. Prednosti praha ječma pokrivaju suzbijanje gladi i podstiču osećaj sitosti. Visok sadržaj vlakana u ječmu, posebno beta-glukan formira supstancu nalik gelu u vašim crevima, koja usporava varenje i apsorpciju vitalnih materija.

3. Poboljšava zdravlje varenja

Proizvodi od ječma su uvek poznati po zdravlju creva. Sastojci bogati vlaknima, posebno nerastvorljiva vlakna, odgovorni su za ovo poboljšanje. Nerastvorljiva vlakna ječma povećavaju vašu stolicu i ubrzavaju rad creva i smanjuju pojavu zatvora.

4. Jača zdravlje žučne kese

Ječam je veoma efikasan u poboljšanju zdravlja žučne kese na takav način da može sprečiti kamenje u žuči. Vrsta nerastvorljivih vlakana ječma može sprečiti razvoj i formiranje kamena u žuči i smanjuje verovatnoću operacije žučne kese.

5. Kontroliše nivoe holesterola

Beta-glukan semena ječma može pomoći u snižavanju nivoa lošeg holesterola vezivanjem za žučne kiseline. Jetra troši holesterol iz krvi da bi formirala novu žuč koja na kraju utiče na nivo holesterola u krvi. Dakle, ječam može sprečiti stvaranje i kontrolisati nivo holesterola.

6. Smanjite rizike od kardiovaskularnih problema

Fitokemikalije - flavonoidi ječma su odgovorni za zaštitu ljudskog tela od kardiovaskularnih bolesti. Takođe, folna kiselina i gvožđe doprinose stvaranju crvenih krvnih zrnaca i oksigenaciji krvi kako bi se poboljšalo opšte zdravlje srca. Ostali mikronutrijenti kao što su selen, riboflavin, niacin, tiamin i drugi su poznati po poboljšanju formiranja ćelija i poboljšanju funkcionisanja imunog sistema. Takođe, potencijal smanjenja LDL-a i ječma može pomoći u smanjenju rizika od koronarne bolesti srca.

7. Održava nivo šećera u krvi

Niži glikemijski indeks se može održavati vitalnim zdravstvenim elementima, kao što je magnezijum, koji je u velikoj količini prisutan u ječmu. Magnezijum takođe doprinosi poboljšanju proizvodnje insulina i održavanju nivoa šećera u krvi. Jela od ječma kao što su kaša i supa mogu efikasno pomoći u kontroli dijabetes melitusa tipa 2 sa visokim sadržajem vlakana.

8. Ojačajte zdravlje kostiju

Seme ječma je prepuno cinka, bakra, magnezijuma i drugih mikronutrijenata i na taj način može poboljšati zdravlje kostiju. Svi ovi mikronutrijenti su veoma aktivni u razvoju i mineralizaciji kostiju, jačaju kosti i obezbeđuju bolju strukturu kostiju. Čovek može imati jači skeletni sistem uz redovnu konzumaciju ječmenog praha.

9. Prepun antioksidativnih svojstava

Upotreba i koristi ječma takođe uključuju njegove prednosti za mentalno i fizičko zdravlje. Antioksidansi kao što su vitamin A, E i C mogu pomoći u smanjenju nakupljanja ćelija raka. Čovek može obezbediti zaštitu ćelijama i popraviti oštećenje ćelija usled oksidativnog stresa uz pomoć luteina, zeaksantina i vitamina E prisutnih u ječmu.

(Telegraf.rs)

Video: Spec. farm. Ana Petrović i promocija knjige "Ključ zdravlja"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA