Vreme čitanja: oko 2 min.

Svetski Dan kontracepcije: Ginekolog Vanja Milošević o predrasudama i važnosti iste

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je naglasio da osim kontrole i planiranja rađanja, mehanička kontracepcija ima jednu izuzeno važnu ulogu - a to je zaštita od polno prenosivih oboljenja

  • 0
Lek, pilula, kontracepcija, žena Foto:Shutterstock

Ginekolog Vanja Milošević povodom svetskog Dana kontracepcije koji se obeležava pod sloganom "Moć opcija" upozorava da korišćenju oralnih kontraceptiva treba da prethodi obavezna konsultacija sa ginekologom.

"Kada pričamo o oralnoj kontracepciji to su hormonski preparati i tu uvek treba biti obazriv. Ključna rečenica je šta i kojoj pacijentkinji odgovara kao vid kontacepcije uz jednu dobru pre svega anamnezu i sagledavanje svih aspekata zdravlja jedne žene. Šta svakoj pacijentkinji odgovara kao kontraceptiv, to ćemo odlučiti na osnovu sagledavanja njenog opšteg stanja ali ono što je i za sve važno - njenog hormonskog statusa", rekao je Milošević za Tanjug.

On savetuje i preporučuje da je važno da se kod uzimanja bilo kog vida kontracepcije, pacijentkinje obavezno jave pre svega ginekologu, koji će da sagleda njeno opšte stanje, a onda eventualno i ako postoji potreba zakaže endokrinološke konsultacije.

Vanja Milošević ginekolog Foto: ATA Images

"Često su tu u pitanju policistični jajnici, nekad bolne menstruacije, nekad endometrioza. Često je to udružen problem i onda bi bilo najbolje da se uradi taj bazni hormonski status i da se na osnovu njega odlučimo šta ćemo i u koju ćemo vrstu oralne kontracepcije", rekao je Milošević.

Na pitanje novinara zašto su pilule za kontracepciju najčešće "bauk" Milošević odgovara da je reč o lošem ili nedovoljnom informisanju.

"Nas lekare uvek vodi pravilo - maksimalno bezbedna. Da bude što manje invazije po zdravlje pacijentkinje i da bude reverzibilna i kada želi da rodi da to može da bude mnogo kraći period, da može da bude spremna. Predsrasude su vezane za unošenje hormona, jer i mala količina pravi promene. Oralni kontraceptivi su kombinacija dva najvažnija hormona kod žene - estrogena i progesterona - čije delovanje ima za cilj da se kod pacijentkinje spreči ovulacija", rekao je Milošević.

S obzirom na to da se oralni kontraceptivi mogu kupiti u apotekama i bez recepta lekara Milošević smatra da bi u zakonu trebalo promeniti taj propis.

"Ono što je još simptomatičnije je što mi često zapostavljamo činjenicu da bi zdravstveno vaspitanje u osnovnim i srednjim školama bio način da te mlade ljude informišemo", rekao je Milošević.

On je naglasio da osim kontrole i planiranja rađanja, mehanička kontracepcija ima jednu izuzeno važnu ulogu - a to je zaštita od polno prenosivih oboljenja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA