Vreme čitanja: oko 3 min.

Prednosti i mane jedne od najčešćih namirnica u kuhinji: Saznajte da li je griz zaista zdrav za vas

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako može da bude veoma koristan za neke, nije savršen za svakoga

  • 0
Griz Foto: Shutterstock

Griz je univerzalan naziv za popularnu kašu koju jedemo od malih nogu (među prvim je kašastim obrocima koji se daju deci kada prelaze na čvrstu ishranu), a koja se pravi od mlevene pšenice fine konzistencije.

Pšenični griz je odličan izvor nekoliko važnih hranljivih materija, uključujući niacin, vitamin B6, tiamin, riboflavin i folat. Takođe je bogat gvožđem, koji je važan mineral koji je veoma često nedostaje u ishrani vegana i vegetarijanaca.

Međutim, iako može da bude veoma koristan za neke, nije savršen za svakoga. Griz sadrži gluten i može da ima relativno visok sadržaj natrijuma, u zavisnosti od vrste, načina pripreme i dodataka koji se u njega stavljaju.

Potencijalne koristi

Pšenični griz se povezuje sa nekoliko zdravstvenih benefita.

Pre svega bogat je važnim hranljivim materijama. Ima malo kalorija, ali sadrži mnogo važnih mikronutrijenata. Oko 250 grama kuvanog griza ima svega 133 kalorije, ali i 4 grama proteina, 0,5 grama masti, 1 gram vlakana, ali i 28 grama ugljenih hidrata.

Griz je izuzetno bogat vitaminima B kao što su niacin, vitamin B6, tiamin, riboflavin i folna kiselina. Kako prenosi Health Line vitamini B su uključeni u mnoge aspekte zdravlja, uključujući proizvodnju energije, funkciju mozga i sintezu DNK.

Pšenična kaša takođe sadrži i selen, moćan mikronutrijent koji služi i kao antioksidans za smanjenje upale i zaštitu od bolesti.

griz Foto: Shutterstock

Gvožđe je važan mineral koji je neophodan za transport kiseonika, sintezu DNK i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, a griz ga ima u izobilju. Jedna porcija od 250 grama obezbeđuje više od polovine dnevnog unosa ovog minerala. Nedostatak ovog ključnog nutrijenta može da doprinese anemiji, a kako se gvožđe prvenstveno nalazi u proizvodima životinjskog porekla, mnogi vegani i vegetarijanci su izloženi većem riziku.

I na kraju, griz je ukusan. Veoma je raznovrsna namirnice i lako može da se koristi na različite načine. Može da se spremi sa vodom ili mlekom, a u njega možete da dodate slatke ili slane prelive po izboru i ličnom ukusu. Najčešće je to šećer, ali mogu i sirupi, voće, orašasti plodovi, začini, so, sir ili puter.

Mogući nedostaci

Iako griz ima nekoliko potencijalnih zdravstevnih prednosti, ima i nekoliko nedostataka koje treba razmotriti.

Pšenični griz sadrži gluten, grupu proteina koja se nalazi u žitaricama i koji daju testu njegovu prepoznatljivu elastičnost. Dok većina ljudi toleriše gluten bez problema, oni koji su oboleli od celijakijom ili imaju osetljivost na gluten mogu da dožive neželjene nuspojave nakon što jedu hranu koja sadrži gluten.

Za one sa celijakijom, konzumiranje glutena može da izazove imuni odgovor, da uzrokuje probleme sa varenjem, od bolova u stomaku do dijareje i zatvora. Tu su još i nadimanje, mučnina, umor i tzv. "magla" u mozgu, a izbacivanje sastojaka koje mogu da sadrže gluten, kao što su pšenični griz, pšenica uopšte, ječam i raž, može da pomogne u ublažavanju ovih simptoma.

Kako je unos natrijuma ograničen na oko 2.300 mg dnevno za većinu zdravih odraslih osoba, priprema griza samo sa soli, ili sa sirom ili orašastim plodovima može da poveća njegovu ukupnu dnevnu količinu.

Neka istraživanja pokazuju da smanjenje unosa natrijuma može da pomogne u smanjenju nivoa krvnog pritiska, dok konzumiranje velikih količina može da bude povezano sa povećanim rizikom od raka želuca. Pri tom visok unos soli povećati izlučivanje kalcijuma kroz urin, što potencijalno može da dovede do gubitka kostiju.

(Telegraf.rs)

Video: Tajne i trikovi za kuvanje savršenog pirinča: Oduševite svoje ukućane i goste porcijom za pamćenje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA