Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li znate da rizikujete život kada iscedite bubuljicu na nosu: Evo zašto to nikada ne bi trebalo da radite

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nijedna bubuljica ne sme da se dira u predelu koji se naziva "trougao smrti" jer može da dovede do potencijalno smrtonosne infekcije

  • 2
Nos, bubuljica Foto: Shutterstock

Dr Ever Arias, stalni lekar na Univerzitetu Kalifornije, redovno reaguje na Tik Tok video snimke i upozorava mlade da nikako ne cede bubuljice na određenom delu lica jer to može da dovede do potencijalno smrtonosne infekcije.

Jedan od njegovih najnovijih snimaka, koji je prikupio više od milion pregleda, prikazuje doktora Arijasa kako objašnjava pratiocima (njih 145.000) da ukoliko bakterije uđu u probijenu bubuljicu, to može da izazove meningitis - infekciju mozga i kičmene moždine - koji je opasan po život.

Dr Arijas, kako prenosi Daily Mail,  ističe da nikako ne smeju da se cede bubuljice u predelu lica koji se zove "trougao smrti" ili "trougao opasnosti", a koji pokriva trouglastu oblast vašeg lica od mosta nosa do uglova usana.

- Postoji razlog zašto se ovo područje naziva trouglom smrti. Tome svedoče brojni slučaji u kojima su ljudi izgubili život zbog ceđenja bubuljica u ovoj oblasti - upozorava dr Arias i dodaje: - Ove, po život opasne infekcije, nastaju zato što se facijalni nerv, koji se nalazi tačno u trouglu smrti, povezuje sa nečim što se zove kavernozni sinus, odnosno sistem vena koje se odvode u mozak.

Kako pojašnjava, kavernozni sinus je mreža vena koje su deo proširene strukture mozga na dnu lobanje, iza očiju i ispod prednjeg dela mozga. Kada probušite bubuljicu, ona oštećuje kožu i izaziva "mikroskopsku ranu", kroz koju bakterije mogu da uđu u krvotok. Jednom kada se nađu tamo, mogu da izazovu veoma ozbiljnu infekciju i upalu.

- Upala može da dovede do ugrušaka krvi koji se nazivaju tromboza keratinskih sinusa (retka vrsta krvnog ugruška), ali i da dovedu do infekcije zvane meningitis, odnosno infekcije moždanih ovojnica ili moždanog tkiva. To, opet, može da dovede čak i do apscesa mozga.

Meningitis je bakterijska infekcija u okolnim područjima mozga i kičmene moždine koja uzrokuje oticanje i može da dovede do smrti. Kako objašnjava lekar, pacijent tada "pati od konfuzije, groznice, napada ili čak smrti".

- Iako se to retko dešava i šanse da dobijete meningitis su male, moja preporuka je da nikada ne dirate bubuljice u tom području. Može biti veoma opasno po život sa veoma visokom stopom smrtnosti - zaključuje doktor.

(Telegraf.rs)

Video: Jedan odlazak u solarijum može biti koban: Odgovori dr Aleksandre na bitna pitanja o koži

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA