Vreme čitanja: oko 2 min.

Dobrobiti biljke oman koriste se od davnina, a posebno je tražena u jesen

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koren ove lako dostupne biljke koristi se vekovima

  • 0
Oman biljka Foto: Shutterstock

Oman je biljka koja se u narodu još naziva i volujsko oko, žuti kolotoč, ognjica ili veliki voluja. Njen latinski naziv je Inula Helenium, ime koje je dobila po antičkoj lepotici, a od davnina se koristi u narodnoj medicini na svim kontinentima.

Od njega se prave čajevi, sirupi, razne tinkture i melemi.

Pripada porodici glavočika, što znači da je u srodstvu sa biljkama poput ambrozije i suncokret. Drugi nazivi za oman su ivanjsko zelje, obratiš, oman trava i mnogi drugi. Rasprostranjena je po Evropi, posebno istočnoj, ima je dosta i u srednjoj Aziji i Kini. Raste uz šume, živice, livide, a ima je i uz kanale i potoke. U Srbiji je najzastupljenija u području srednjeg Banata.

Možete je prepoznati po tome što je u pitanju visoka zeljasta trajnica, koja raste i do dva metra visine. Ima velike ovalne listove i žuti cvet, koji je voma sličan maslačku i suncokretu.

Oman biljka Foto: Shutterstock

Od nje se najviše koristi rizom koji je granat i u obliku krtole i koren koji je iznutra bele boje. Vadi se u jesen i proleće , a zatim se suši u lekovite svrhe. I cvet, koji se pojavljuje u julu i avgustu se koristi kao narodni lek. Kinezi smatraju da cvet ima izuzetna antibakterijska svojstva i da leči respiratorne tegobe, dok čaj od cveta i snažno diuretičko dejstvo  i poboljšava apetit.

No, da se vratimo na koren. On sadrži oko tri procenta etarskih ulja, a čak 45 odsto korena čini polisaharid inulin koji ima izuzetno antibakterijsko delovanje. Zato se u narodnoj medicini smatra univerzalni lekom koji se koristi kod, recimo, za čišćenje krvi i uopšteno jačanje organizma.

Najpopularniji je kao melem koji može pomoći u ublažavanju respiratornih problema, kao i kod kašalja, astme i bronhitisa. Može da olakša iskašljavanje i izbacivanje sluzi iz bronhija, a upotrebljava se i za inhaliranje.

Jedan od poznatijih priprema omana kada je u pitanju suvi kašalj je njegova kombinacija sa medom. Priprema ovog sirupa je izuzetno laka. 

Iseckajte koren omana na komade i stavite ga u teglu. Napunite polovinu tegle od 750 mililitara do pola sa korenom, i dopunite do vrha sa medom. Svakog dana, nekoliko puta dnevno, prevrnite teglu na jednu, pa na drugu stranu, kako bi se sastojci sjedinili. Posle nekoliko dana sirup je spreman.

Možete da ga koristite kada imate problem sa kašljem, a i preventivno svakog dana. Kako piše "Sensa", med ublažava iritacije u grlu i plućima, a oman ima antibakterijsko dejstvo i uspešno razbija sluz u plućima. Zbog toga se preporučuje kašika ovog prirodnog sirupa na dan. 

Čuvajte ga u frižideru.

(Telegraf.rs)

Video: Vodič za kiseljenje kupusa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA