Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li možete doživeti stotu godinu? Odgovor leži u vašoj krvi, kažu naučnici

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na globalnom nivou, broj stogodišnjaka se otprilike udvostručio svake decenije od 1950. godine, a predviđa se da će se petorostruko povećati između 2022. i 2050. godine

  • 0
Mikroskop Foto: Shutterstock

Svako od nas mašta o dubokoj starosti, a naučnici su možda konačno otkrili tajnu dugog života - ona leži u našoj krvi.

Švedski istraživači su proučavali uzorke krvi od 44.000 starijih od 60 godina, a stotine je navršilo 100. godinu. Pokazalo se da stogodišnjaci imaju niži nivo šećera u krvi od njihovih vršnjaka koji su živeli kraće.

Analiza je takođe pokazala da imaju zdraviju funkciju bubrega i jetre, i veći nivo ukupnog holesterola.

Tim je sugerisao da faktori načina života, kao što su ishrana i unos alkohola, stoje iza nekih razlika.

Uporedili su 12 biomarkera među učesnicima koji su živeli do 100 sa onima koji nisu.

Markeri su uključivali ukupan holesterol i šećer u krvi, markere metabolizma, mokraćnu kiselinu, marker upale, kreatinin, meru funkcije bubrega, gvožđe, koje je povezano sa anemijom i albumin, protein koji može signalizirati bolest jetre ili bubrega.

Pišući u časopisu "GeroScience", istraživači su tvrdili da je to najveća studija te vrste do sada koja upoređuje nivoe različitih molekula u krvi.

Rezultati su pokazali da su viši nivoi gvožđa i ukupnog holesterola povezani sa većom šansom da postanete stogodišnjak.

penzioneri Foto: Freepik

Istraživači su priznali da njihovi nalazi nisu ispitivali stil života ili genetske faktore koji su odgovorni za vrednosti biomarkera.

- Dok slučajnost verovatno igra ulogu u dostizanju 100. godine, razlike u vrednostima biomarkera više od jedne decenije pre smrti, sugerišu da genetski faktori i faktori načina života koji se odražavaju u ovim biomarkerima takođe mogu igrati ulogu, isto važi za ishranu i unos alkohola. Pratite vrednosti bubrega i jetre, kao i glukozu i mokraćnu kiselinu kako starite - navode naučnici u časopisu "Geroscience".

Na globalnom nivou, broj stogodišnjaka se otprilike udvostručio svake decenije od 1950. godine i predviđa se da će se petorostruko povećati između 2022. i 2050. godine, prenosi "Dailymail".

(Telegraf.rs)

Video: Kung fu deda od stotinu leta: Ovo je njegov recept za dugovečnost

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA