Vreme čitanja: oko 1 min.

Blagodeti čaja od cimeta: Šolja puna mirisa okrepljuje organizam

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nekoliko prednosti ima ukoliko rešite da ga pijete redovno

  • 0
čaj od cimeta, cimet, čaj Foto: Shutterstock/Roman Rvachov

I kada je toplo i kada je hladno vreme, često se okrećemo biljnim čajevima koji nam prijaju, osim što nam pomažu da unesemo dovoljnu količinu tečnosti u organizam.

Jedan od takvih čajeva koji sa sobom nosi blagodeti jeste i čaj od cimeta. On može poboljšati zdravlje srca, ublažiti menstrualne grčeve, smanjiti upale i nivo šećera u krvi.

Kako jedna studija navodi, postoji nekoliko naučno zasnovanih zdravstvenih prednosti čaja od cimeta, piše "Health line".

1. Prepun je antioksidanata

Čaj sa cimetom sadrži puno antioksidanata, korisnih jedinjenja koja vam pomažu da ostanete zdravi. Studija koja je upoređivala antioksidativnu aktivnost 26 začina objavila je da cimet nadmašuju samo karanfilić i origano.

2. Može da smanji upalu

Studije sugerišu da jedinjenja u cimetu mogu smanjiti markere upale. Ovo može biti izuzetno korisno, s obzirom na to da se smatra da je upala u korenu mnogih hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca. Takođe se navodi da može smanjiti krvni pritisak, kao i nivoe triglicerida i LDL (lošeg) holesterola.

Cimet Foto: Pixabay

3. Pomaže u borbi protiv bakterija i gljivica

Cimet ima neka moćna antibakterijska i antifungalna svojstva. Na primer, istraživanja pokazuju da cinamaldehid, glavna aktivna komponenta cimeta, sprečava rast različitih bakterija, gljivica i plesni. To uključuje bakterije poput stafilokoka, salmonele iešerihije koli.

4. Može da smanji menstrualne bolove

U jednoj studiji jednoj grupi žena data su tri grama cimeta u prva tri dana menstrualnog ciklusa, dok druge nisu uzimale ništa. Žene u grupi sa cimetom iskusile su značajno manje menstrualnog bola od onih koje ga nisu konzumirale.

(Telegraf.rs)

Video: Mogu li kokice da se kokaju u mleku?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA