Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako da živite 100 godina: Lekar objašnjava na koje stvari morate da obratite pažnju

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na vreme obratite pažnju na svoje zdravlje

  • 0
100 godina, rođendan,  starost Foto: Shutterstock

Živeti jedan čitav vek, zvuči kao poprilično dobar broj, a zahvaljujući savremenoj medicini, imate pristojne šanse za to.

Lekar i autor, Petar Atija, pozabavio se više ovom temom i upozorio na šta sve treba da obratite pažnju, kako biste živeli jedan zdrav i dug život.

Kako navodi, sigurno je da treba da više pazite na svoje zdravlje, kako bi vaša "marginalna decenija", kako je on naziva, zaobišla zdravstvene probleme i kako ne bi bila ograničena bolešću.

- Ako usvojimo nove načine gledanja na svoje zdravlje, možemo bolje da uskladimo svoj životni vek (koliko dugo živimo) sa našim "zdravstvenim vekom", tačnije periodom koliko dugo živimo bez hroničnih bolesti ili drugih zdravstvenih problem - kaže Atija.

U telefonskom intervjuu, Attia je govorio o "četiri jahača hronične bolesti" – kardiovaskularnim bolestima, raku, kognitivnim bolestima, kao što je Alchajmer, i metaboličkim bolestima, kao što je dijabetes, kao i novim načinima planiranja dugovečnosti, piše "Yahoo.com".

- Mnogi ljudi se plaše da dožive 100 godina, zamišljajući usamljenost, loše zdravlje i samoću. Mislim da ne bi trebalo. Zapravo, mnogi od tih strahova su zaista opravdani. Mislim da je bolji cilj maksimiziranje zdravlja. Kada to uradite, automatski ćete dobiti duži životni vek. Ako poboljšate svoj zdravstveni vek, tako da, kada imate 80 godina, zapravo funkcionišete kao 65-godišnjak, gotovo je nemoguće ne produžiti životni vek za pet do 10 godina. 

Molim pacijente da posebno razmisle o tome šta žele da rade kada budu u svojim 80-im ili starijim, i da počnu da treniraju za to kada budu u 40-im, 50-im ili 60-im godinama. Fizička aktivnost je veoma bitan faktor - počinje on.

Kako starite, degradacija snage, izdržljivosti, ravnoteže, varijabilnosti potkolenice je toliko duboka da je nedovoljno samo prepešačiti kilometar i po, kada ste u 40-im i 50-im godinama, i pretpostaviti da će vas to održati kada imate 80. Mnogi u tim godinama ne mogu ni da podignu svog malog praunuka, a to je nešto što bi svi želeli, kako on navodi. 

stariji ljubavni bračni par, seniori, penzioneri, osmeh, zubi, zdravlje Foto: Shutterstock

- Ako počinjete od nule, samo dostizanje 90 minuta nedeljnog vežbanja rezultiraće smanjenjem smrtnosti od svih uzroka za 15 odsto. Mislim, nemamo lekove koji mogu smanjiti smrtnost od svih uzroka za 15 odsto, a dobra vest je da to nije samo ova apstraktna stvar: "Dodajemo nekoliko godina vašem životu“. Ne, već za tri meseca ćeš se osećati bolje. Kako neko treba da nađe vremena za ovo? Rekao bih samo, ako nećeš da nađeš vremena za ovo, za šta ćeš?

Na pitanje da većina nas podlegne jednom od ta "četiri konjanika" i šta je zajedničko ovim bolestima, Atija je odgovorio da sve one dramatično se pogoršavaju metaboličkom bolešću. Dakle, ako imate dijabetes tipa dva, rizik od tih drugih bolesti se dramatično povećava.

- Predlažete da preduhitrite ove bolesti skriningom, testiranjem gena ili dubokom kopanjem u krvnim testovima da biste otkrili markere koje, iskreno, većina osiguravajućih kompanija neće platiti. Šta kažete pacijentima i svojim kritičarima o tome zašto ove stvari vredi raditi? - upitao je novinar.

- Pretpostavljam da je pitanje šta je alternativa? Alternativa je da nastavimo da radimo ono što radimo. Kako to funkcioniše? Ne tako dobro.

Dakle, ako su herkulova preventivna merenja preskupa, njihovo lečenje je skuplje. Nažalost, ako zaista želite da prevenciju shvatite ozbiljno, na udici ste za cenu. Testovi su samo jedan mali deo ovoga. Daleko važnije za povećanje vašeg zdravstvenog života nije da li ili neradite ove testove, već da li radite sve druge stvari u vezi sa spavanjem, ishranom i vežbanjem. Ne morate biti bogati da biste radili te stvari - naveo je on.

Na pitanj zar nije istina da čak i ako uradite sve ovo, neka od tih bolesti bi ipak mogla "doći po nas", Atija je samo odgovorio sledeće:

-  Zar ne postoji šansa da ako štedite za penziju, vaše investicije će propasti pre nego što budete morali da izvučete novac? Da, naravno, postoji. Ali ako ne uradite ove stvari, drastično povećavate šanse da stvari ne idu ka dobrom - završio je Atija.

(Telegraf.rs)

Video: Održana dm ženska trka pod sloganom "Ja to mogu": Pobedu je odnela članica atletske reprezentacije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA