Vreme čitanja: oko 2 min.

4 razloga zašto treba dan da započinjete čašom tople vode

Vreme čitanja: oko 2 min.

Započnite dan bez stresa, brinući o svom telu

  • 0
voda, čaša vode, devojka, devojka pije vodu Foto: Unsplash/engin akyurt

U mnogo navrata ste mogli da čujete da se preporučuje konzumiranje tople vode izjutra.

Ipak, iako može donekle da se nagađa zašto je to dobro za naše telo, izdvojili smo za vas četiri velikih prednosti ove navike, naročito u ovo doba kada vladaju virusi.

Može pomoći pri varenju

Voda za piće pomaže u održavanju pokreta sistema za varenje. Kako se voda kreće kroz vaš stomak i creva, telo je u boljem stanju da vari hranu.

Neki veruju da je ispijanje tople vode posebno efikasno za aktiviranje digestivnog sistema. Teorija je da topla voda takođe može da rastvori hranu koju ste jeli i koju je zbog koje je vaše telo moglo da ima problema sa varenjem.

Studija iz 2016. godine pokazala da topla voda može imati povoljne efekte na crevne pokrete.  U međuvremenu, ako osećate da ispijanje tople vode pomaže varenju, nema štete ako ovo koristite kao lek.

Poboljšana cirkulacija

Topla voda proširuje krvne sudove i time poboljšava cirkulaciju. Ovo može pomoći mišićima da se opuste i umanjuje bol. Iako nijedna studija nije direktno povezala toplu vodu sa stalnim poboljšanjem cirkulacije, čak i kratka poboljšanja cirkulacije mogu podržati bolji protok krvi u mišićima i organima, kako navodi "Medicalnewstoday.com".

žena, čaj, šolja, kafa Foto:Shutterstock

Gubitak težine

Istraživanje dugo podržava ideju da pijenje više vode može pomoći osobi da smrša. Ovo može biti delimično zato što pijenje vode povećava osećaj sitosti. Voda takođe pomaže telu da apsorbuje hranljive materije i izbacuje otpad.

Studija objavljena u 2003. godini otkrila je da prelazak sa pijenja hladne vode na toplu može smanjiti kilažu. Istraživači su otkrili da ispijanje 500 ml vode pre obroka unrzava metabolizam za 30 procenata.

Smanjuje stres

Čaša tople vode može pomoći ljudima da se izbore sa stresom i anksioznošću. Starija studija je pokazala da konzumiranje toplih tečnosti, kao što su čaj i kafa, može da smanji stres i da smanji osećaj anksioznosti.

Studija tvrdi da su neki od efekata posledica kofeina, ali da je toplina takođe igrala ulogu u poboljšanju raspoloženja učesnika.

Video: Podcast: Teorija zdravlja #1: Fitnes ishrana nije uvek zdrava, nekad ima i nekih negativnih efekata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA