Vreme čitanja: oko 2 min.

Mogu li antibiotici da izleče prehladu? Ovo je prava istina o tome

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi posežu za njima iako možda ne znaju koja je pozadina pravog stanja

  • 3
Zapušen nos prehlada Foto: Shutterstock

Stiglo nam je vreme kada svi oko nas kašlju, kijaju i jednostavno su se prehladili, pa gledamo da se udaljimo od njih i ne budemo u njihovoj neposrednoj blizini.

Ako je i vas stigla prehlada, verovatno ste probali neke lekove i bez odlaska kod lekara, ali ste shvatili da vam ne pomažu i da je vreme da probate sa nečim jačim. Da li onda antibiotici mogu pomoći?

Činjenica je da prehladu izazivaju virusi, a nijedan antibiotik na svetu ne može da se bori protiv njih. Oni leče samo infekciju koju je izazvalo bakterija.

Zašto uzimanje antibiotika za prehladu može biti problem?

Možda vam se čini da vam neće biti ništa ukoliko uzimate lek iako vam neće rešiti problem prehlade, ali varate se. Kada uzimamo antibiotike kada ne moramo, lek postaje manje efikasan. Jednog dana će vam on zaista trebati jer ćete imate bolest uzrokovanu bakterijom, ali antibiotik tad neće reagovati i bićete imuni.

Ako dobijete infekciju sa jednom bakterijom, lekar će možda morati da isproba nekoliko vrsta lekova dok ne pronađe onaj koji deluje. Mogli biste postati mnogo bolesniji dok ne pronađete lek kojoi će vam zaista pomoći.

Antibiotici imaju neželjene efekte, neke veoma ozbiljne. Manji problemi uključuju vrtoglavicu, povraćanje, gljivične infekcije i dijareju, a ozbiljniji problemi su alergijske reakcije, otežano disanje i oštećenje debelog creva.

lekovi, lek, usta, uzimanje leka, tableta, pilula Foto: Shutterstock

Kada antibiotici mogu pomoći?

Oni mogu da leče bronhitis, upalu pluća, infekciju uha i ružičasto oko - sve dok su uzrokovani bakterijama.

Ponekad se možete zaraziti bakterijom posle prehlade, a neki njeni znaci su bol na licu i očiju koji se može pogoršati kako se saginjete, a možete iskašljati gustu, žutu ili zelenu sluz, piše "Webmd.com".

Ovi simptomi se mogu javiti i kod prehlade, ali ako traju duže od nedelju dana, možda su vam potrebni antibiotici.

Ovo su stvari na koje treba da obratite pažnju kada uzimate antibiotike:

  • Slušajte doktora, on će vas obavestiti da li ste bolesni zbog virusa ili bakterije i prepisaće antibiotike ako vam trebaju.
  • Pažljivo pratite uputstva; završite ispijanje svih lekova koje lekar traži da uzimate i pridržavajte se rasporeda. Ako su preostale tablete kada se terapija završi, nemojte ih čuvati "za svaki slučaj".
  • Ne delite lekove; nikada nikome ne dajte antibiotike i ne uzimajte tuđe lekove. Oni nisu isti. Kada vam je potreban, važno je da uzmete pravi lek za vaše stanje.

(Telegraf.rs)

Video: Evo šta da rade oni sa temperaturom 37,5 i grebanjem u grlu koje traje danima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dina

    19. oktobar 2023 | 13:55

    Antibiotici ne lece virusne prehlade, ali se iskljucivo po preporuci lekara uzimaju ukoliko se proceni da virus moze da izazove sekundarnu bakterijsku infekciju koja moza da ako je nelecena napravi niz ozbiljnih problema. Razlog prepisivanja antibiotikakod covida na primer su bile upravo sekundarne bakterijske infekcije koje je izazivao virus covida.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA