≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Završio u bolnici zbog lažnog ozempika: Ogromna je potražnja, a falsifikati u Austriji se prodaju onlajn

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poslednjih meseci bilo je mnogo pompe oko ovog leka jer se veoma dobro prodavao i kao lek za gubitak težine

  • 0
Ozempic injekcije kontrolišu nivo šećera u krvi Foto: Shutterstock/myskin

Masovno interesovanje za lek za dijabetes pod nazivom ozempik, koji takođe dovodi do gubitka težine,  u Austriji je izgleda dobio svoju falsifikovanu verziju. Kako saopštavaju tamošnji mediji, pacijent u Austriji mora da se leči u bolnici nakon upotrebe lažne verzije ovog leka.

O tome je u četvrtak saopštila Federalna kancelarija za bezbednost u zdravstvu (BASG). Pored toga, lažni lek je već stigao do pacijenata u Austriji. O stanju hospitalizovanog nema nikakvih podataka. Ono što se zna jeste da je lek verovatno kupljen onlajn i da nema dokaza da su falsifikat izdavale apoteke.

BASG upozorava pacijente "snažno i hitno protiv bilo kakvog neovlašćenog naručivanja ozempika na internetu".

Prema BASG-u, originalni lekovi se mogu kupiti samo na recept i izdati preko javne apoteke: ovo je jedini način da se osigura da je kupljeni proizvod odobren, dobro testiran, bezbedan i efikasan i stoga na kraju autentičan lek.

Falsifikovani lekovi mogu biti opasni po zdravlje, upozorava BASG. Zbog neproverenog kvaliteta falsifikovanog leka, moguće kontaminacije i nepoznatih sastojaka, ovi falsifikati mogu biti i opasni po život, navode u Saveznoj kancelariji.

Od pacijenata se traži da ne koriste ozempik olovke ako se sumnja na falsifikovanje.

Pakovanje se jedva razlikuje

Prema dosadašnjim saznanjima, falsifikat su pakovanja ozempica jačine 1 mg (ozempic 1 mg rastvor za injekcije u napunjenoj olovci). Prema BASG-u, trenutno se ne može isključiti da su lažirana i druga pakovanja sa različitom potencijom.

Falsifikat je teško ili nemoguće prepoznati na spoljnoj ambalaži. Prema vlastima, same lažne olovke je relativno lako razlikovati od pravih: na fotografijama dugme za ubrizgavanje na kraju pomagala za injekcije je sivo na originalu, a plavo na lažnom.

Ozempic, inekcija za mršavljenje Foto: Shutterstock

Prve neautentične verzije pojavile su se početkom oktobra

Evropska agencija za lekove (EMA) je u četvrtak takođe upozorila na falsifikovanje leka za dijabetes ozempic.

European Medicines Agency (EMA) u Amsterdamu saopštila je da su se lažne olovke za dijabetes pojavile u raznim zemljama EU i Velikoj Britaniji. Sredstva u spreju sa etiketama na nemačkom jeziku stigla su od veletrgovaca u Austriji i Nemačkoj. Nadležni za sada nemaju dokaza da su lažne preparate pacijentima izdavale legalne apoteke.

Prvi falsifikati pojavili su se u Nemačkoj početkom oktobra. Vlasti EU, policija i savezna vlast u Nemačkoj već istražuju. U centru istrage je veletrgovac farmaceutskim proizvodima u jugozapadnom Baden-Virtembergu. Prema oglasu regionalnog saveta Frajburga, 199 paketa je prvobitno došlo od austrijskog veletrgovca i isporučeno drugom farmaceutskom dileru u Velikoj Britaniji početkom septembra 2023. Kako je saopštila domaća Federalna kriminalistička policija, istrage se vode i u Austriji.

Ogromna potražnja bez obzira na sve

Prema navodima organa EU, prijave o falsifikovanju leka odnose se na povećanu potražnju za lekom. Aktivni sastojak semaglutid u leku se takođe može koristiti kao lek protiv gojaznosti. Proizvođač Novo Nordisk je takođe već najavio da je došlo do značajnog povećanja ilegalne onlajn prodaje.

Poslednjih meseci bilo je mnogo pompe oko ovog leka jer se veoma dobro prodavao i kao lek za gubitak težine. Novo Nordisk ne može da zadovolji globalnu potražnju. Lekari i apoteke ne samo da upozoravaju na upotrebu iz zdravstvenih razloga koji nisu medicinski neophodni: pacijentima sa dijabetesom ili gojaznošću kojima su lekovi zaista potrebni, isti lekovi nisu mogli da budu isporučeni zbog uskih grla u snabdevanju, piše "ORF.at".

(Telegraf.rs)

Video: Devojka (26) se bori protiv misteriozne bolesti: "Mislila sam prehlada, a lice mi se paralisalo"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA