Vreme čitanja: oko 3 min.

Uživanje u svakodnevnoj šolji čaja ili kafe može da vas održi jačim u starosti

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kofein je ključ

  • 0
žena, čaj, šolja, kafa Foto:Shutterstock

Sudeći prema novoj studiji dnevna šolja čaja ili kafe koje danas konzumirate - može da vas ojača u starosti.

Istraživači kažu da ispijanje kafe i čaja u srednjim godinama može da bude povezano sa smanjenom verovatnoćom fizičke slabosti u kasnoj životnoj dobi. Kofein je ključ i oni koji su pili četiri šoljice kafe dnevno su najbolje prošli, iako su imali koristi i oni koji su pili crni i zeleni čaj.

Tim sa Nacionalnog univerziteta Singapura pregledao je 12.000 učesnika, starosti od 45 do 74 godine, tokom perioda praćenja od 20 godina.

- Kafa i čaj su glavna pića u mnogim društvima širom sveta Naše studije pokazuju da se konzumiranje ovih pića sa kofeinom u srednjim godinama mogu biti povezana sa smanjenom verovatnoćom fizičke slabosti u kasnoj životnoj dobi - objavio je profesor Koh Vun Puai, iz Translacionog istraživačkog programa zdrave dugovečnosti na Medicinskom fakultetu Univerziteta Jong Lo Lin.

Kafa šoljica kafe, grand kafa Foto: Telegraf

On, međutim, naglašava da su potrebne i dalje studije kako bi se potvrdile ove longitudinalne asocijacije i istražile da li su ovi efekti na fizičku slabost posredovani kofeinom ili drugim hemijskim jedinjenjima.

Učesnici su prvi put intervjuisani u srednjim godinama, prosečne starosti od 53 godine, kada su ispitivani o svojim navikama konzumiranja pića koja sadrže kofein kao što su kafa i čaj. U smislu učestalosi i veličine porcija ispitani su i o konzumiranju bezalkoholnih pića i hrane kao što je čokolada.

Učesnici, koji su u proseku imali 73 godine, pitani su o njihovoj težini i da li se osećaju puni energije. Takođe je testirana njihova snagu rukohvata  i test na vremensko podizanje i kretanje (tzv. TUG). Naučnici su fizičku slabost definisali kao postojanje najmanje dve od četiri komponente - gubitak težine, iscrpljenost, sporost i slabost. Kafa i čaj činili su 84 posto i 12 posto ukupnog unosa kofeina u ovoj grupi.

Čaj, čajnik, šoljica čaja, tea pot Foto: Pixabay

Preko dve trećine (njih 68,5 odsto) pilo je kafu dnevno. U ovoj grupi, 52,9 odsto njih je pilo jednu šoljicu dnevno, 42,2 odsto je pilo dve do tri šoljice dnevno, dok je preostalih 4,9 odsto pilo četiri ili više šoljica dnevno. Ljudi koji piju čaj podeljeni su u četiri kategorije na osnovu toga koliko često piju - nikada, najmanje jednom mesečno, najmanje jednom nedeljno i osobe koje piju svakodnevno.

Rezultati na kraju studije, kako prenosi "Mirror",  pokazali su da je ispijanje kafe, crnog čaja ili zelenog čaja u srednjim godinama povezano sa značajno manjom šansom za fizičku slabost u kasnijem životu. Učesnici koji su pili četiri ili više šoljica kafe dnevno imali su mnogo manje šanse da budu fizički slabi u kasnijem životu, u poređenju sa onima koji nisu pili kafu svakodnevno. Oni koji su svakodnevno pili crni ili zeleni čaj takođe su imali značajno manje šanse za fizičku slabost u poređenju sa onima koji nisu pili čaj.

Studija, objavljena u časopisu Američkog udruženja medicinskih direktora, zaključila je da je veći unos kofeina povezan sa nižim izgledima za fizičku slabost, bez obzira na izvor kofeina.

Među četiri komponente fizičke slabosti, asocijacije su bile jača za izmerene testove snage držanja i TUG-a, ustajanje iz stolice do fiksne tačke udaljene nekoliko metara, nego za merenje gubitka težine i iscrpljenosti koje su učesnici sami prijavili.

(Telegrar.rs)

Video: Branka Veselinović na 100. rođendan otkrila tajnu dugovečnosti

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA