Vreme čitanja: oko 2 min.

Benefiti manga: pomaže kod probave, a čuva i lepotu kože i kose

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kora manga pomaže kod gojaznosti, a to je samo jedna od njegovih višestrukih benefita

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Mango (mangifera indica) je tropsko koštunjavo voće veličine grejpfruta. Njegova boja varira od žute do zelene ili crvenozelene, njegova sadržina je mekana, a plod ima nejestivu, tvrdu košticu u sredini.

Mango je poreklom iz južne Azije, ali se sada uzgaja i  u drugim zemljama uključujući SAD, Meksiko i Karibe.

A da li znate njegove benefite?

1. Moćan antioksidant

Mango je dobar izvor zaštitnih jedinjenja sa antioksidativnim svojstvima; ove biljne hemikalije uključuju galotanine i mangiferin koji su proučavani zbog sposobnosti da se suprotstave oksidativnom stresu povezanom sa svakodnevnim životom i izloženošću toksinima.

Studija iz 2012. koja je proučavala koru manga zaključila je da ona može igrati ulogu u prevenciji gojaznosti, zahvaljujući biljnim hemikalijama koje se tamo nalaze.

2. Pomaže kod probave

Studija iz 2018. godine pokazala je da su ljudi sa hroničnom opstipacijom creva koji su jeli mango tokom perioda od četiri nedelje, imali značajno poboljšanje simptoma, delimično zbog sadržaja vlakana, ali potencijalno i zbog drugih jedinjenja u voću.

Zanimljivo je da listovi drveta manga takođe izazivaju efekat "antidijareje" zahvaljujući biljnim hemikalijama u listovima.

3. Čuvar lepote 

Mango sadrži visoke nivoe vitamina A i C.

Vitamin C je uključen u formiranje kolagena – proteina koji deluje kao skela za kožu, održavajući je glatkom i čvrstom.

Našoj kosi je takođe potreban vitamin C kako za proizvodnju kolagena, tako i za pomoć pri apsorpciji gvožđa – važnog minerala potrebnog za rast kose.

Svim ćelijama je potreban vitamin A za rast, uključujući kožu i kosu – a neke studije sugerišu da on može da ponudi potencijalni zaštitni efekat protiv znakova starenja.

Jedna od ključnih uloga vitamina A je njegovo učešće u proizvodnji sebuma, masne supstance koja vlaži našu kožu i vlasište. 

4. Može da utiče na zdravlje srca i očiju

Studija na životinjama iz 2016. godine sugerisala je da mangiferin nudi prednosti zaštite srca, uključujući smanjenje upale.

Dalja istraživanja na životinjama sugerišu da ista biljna hemikalija može pomoći u ravnoteži holesterola.

Iako su ove studije na životinjama ohrabrujuće, ispitivanja na ljudima nedostaju i potrebno je uraditi više istraživanja kako bi se procenilo da li se ove koristi repliciraju na ljudima.

Narandžasto meso manga govori nam da je bogat karotenoidima koji podržavaju zdravlje očiju. Konkretno, obezbeđuju lutein i zeaksantin dva karotenoida koji igraju važnu ulogu u mrežnjači oka, štiteći je od sunčeve svetlosti i od plave svetlosti koju emituju digitalni uređaji.

Lutein i zeaksantin su posebno korisni u borbi protiv znakova starosne makularne degeneracije, prenosi "Bbcgoodfood".

(Telegraf.rs)

Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA