Vreme čitanja: oko 1 min.

Studija pokazala da je šetnja samo dva minuta posle obroka dobra za nivo insulina u krvi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako je najlakše da legnemo i odmorimo se, to nije poželjno rešenje

  • 0
Šećer, dijabetes Foto: Shutterstock

Najčešće bi kada jedemo, posebno posle ručka koji nam je i najobimniji obrok, najradije legli i odremali jer punih želudaca nismo u stanju bilo šta da radimo. To je, svi znamo, velika greška, jer je za zdravlje poželjno da ipak prošetamo.

Šetnja je sama po sebi zdrava, a ukoliko je praktikujete posle obroka, imaćete još blagodeti - smanjićete šećer u krvi. Naime, hodanje samo od dva do pet minuta posle završenog obroka može vam pomoći u ovome, pokazuje studija iz 2022. godine objavljena u časopisu "Sports Medicine", piše "CNN".

- Povremene pauze tokom dana i posle obroka smanjile su glukozu u proseku za 9,51 odsto u poređenju sa produženim sedenjem. Međutim, isprekidano hodanje slabog intenziteta tokom dana dovelo je do većeg smanjenja glukoze u proseku za 17,01 odsto u poređenju sa sedenjem - rekao je Ejdan Bafi, koautor studije.

Šećer Foto: Shutterstock

Meta-analiza, koja je objavljena u februaru 2022, analizirala je sedam studija koje su upoređivale uticaj sedenja, stajanja i hodanja na nivo insulina i šećera u krvi u telu. Ljudi su zamoljeni da stoje ili hodaju dva do pet minuta svakih 20 do 30 minuta tokom celog dana.

Stajanje se pokazalo kao bolje rešenje nego ići ka kauču da bi se prileglo kada je reč o nivou šećera u krvi, ali to nije pomoglo u smanjenju insulina u krvotoku. Međutim, oni koji su išli u kratku šetnju posle jela, nivo šećera u krvi im je rastao i padao postepeno, a nivo insulina je bio stabilniji nego onima koji su sedeli ili stajali.

Studije su pokazale da će nivo šećera u krvi porasti u roku od 60 do 90 minuta posle jela, tako da je najbolje da se pokrenete ubrzo posle završetka obroka.

(Telegraf.rs)

Video: Evo koliko šećera realno troše građani prestonice i na šta ga najviše potroše

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA