Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li jutarnju kafu treba da prati i čaša vode: Doktorka objašnjava ono što zanima mnoge

Vreme čitanja: oko 1 min.

Suština svega je da ostanete hidrirani

  • 2
espreso, kafa Foto: Shutterstock

Šolja jutarnje kafe za većinu je pojam početka dana. To je prvi korak, koji usmerava sve dalje. Jutranja kafa je buđenje i poziv za daju akciju. No, važno pitanje jeste da li jutarnju kafu treba piti uz čašu vode, kako se kafa inače u kafeterijama i servira?

Pored toga što nam često prija da kafu "zalijemo" vodom, za to postoji i zdravstveno opravdanje.

- Kofein je sam po sebi diuretik, što znači da vas tera da mokrite i, dok količina vode u šolji čaja, na primer, može da nadoknadi taj gubitak tečnosti, rekla bih da je vredno popiti čašu vode u isto vreme, sa kafom - objašnjava dr Filipa Kej, Lekar opšte prakse, a prenosi "Metro.co.uk".

Suština svega je da ostanete hidrirani.

- Najvažnije je da pijete dovoljno vode da nadoknadite sve tečnosti koje se gube urinom, znojem i varenjem. Ako pijete vodu, manja je verovatnoća da ćete dehidrirati, a čak i blaga dehidratacija može uticati na vaše fizičke i mentalne performanse. Osećaćete se budnije, to će poboljšati varenje i sprečiti zatvor. Takođe pomaže vašem metabolizmu - kaže dr Kej.

Dr Filipa ističe da, iako je piti vodu ujutru zdravije od konzumiranja pića sa kofeinom, pomalo je mit da morate prvo da pijete vodu ujutru.

- Nekim ljudima, na primer, možda bi bilo bolje da popiju čašu mleka, jer ima proteina i masti, a možda i ne mogu da jedu hranu ujutru. Voda nije jedina tečnost koju možete da imate, a kofein nije strašan. Glavna stvar je da popijete piće - objašnjava dr Kej.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    31. oktobar 2023 | 11:59

    Čaša kisele,šoljica kafe i čašica radže najbolji su drugovi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA