Vreme čitanja: oko 3 min.

Mama koja je bila previše "uplašena i posramljena" da bi uradila bris, sada ima samo nekoliko meseci života

Vreme čitanja: oko 3 min.

Želi da podigne svest o raku grlića materice i važnosti redovnih testova brisa

  • 0
Tasha Doran Foto: Instagram/tashadoran24

Četrdesetogodišnjoj Taši Doran koja je pobedila treći stadijum raka grlića materice ostalo je svega nekoliko meseci života zbog "greške" koju je napravila i zbog koje mnogo žali.

Kako je izjavila za "Mirror", Doranova je bila previše uplašena i bilo joj je izuzetno neprijatno da uradi cervikalni bris, pa iako je prošle godine bila "potpuno čista" nakon lečenja kancera, ubrzo je razvila ozbiljne zdravstvene probleme. Ona je, otkriva, razvila suvo i ljuskavo vlasište i osetila "oštre bolove" u preponama, za koje su stručnjaci rekli da su normalna posledica zračenja. Međutim, kako se bol nastavio, Taša je podvrgnuta skeniranju i rečeno joj je da joj se rak vratio i da su joj ostali - samo meseci.

- Slomila sam se kada su mi rekli - priseća se ova žena iz svog doma: - Samo sam istrčala iz sobe plačući i srušila se na pod. Ne mogu da opišem taj osećaj. U januaru 2022. mi je dijagnostikovan rak grlića materice u trećem stadijumu. Počela sam da se lečim u martu. Bio je neverovatan osećaj kada su mi rekli u avgustu da sam čista i da ću biti tu za mog sina. Svega nekoliko meseci kasnije, u oktobru, dobila sam oštre bolove u preponama, koji su se pogoršavali. Onkolog mi je stalno govorio da je to zbog zračenja, ali su me u maju uputili na skeniranje.

Tasha Doran Foto: Instagram/tashadoran24

Nakon ultrazvuka pre sedam nedelja gde su joj saopštili da je očigledno u pitanju rak, usledio je PET skener (pozitronska emisiona tomografija i rezultati su pokazali da se tumor proširio kroz njene desne prepone, grlić materice i levo plućno krilo, odnosno da je terminalna faza.

U Velikoj Britaniji svake godine ima oko 3.200 novih slučajeva raka grlića materice, što je novootkrivenih devet slučajeva svakog dana. Otprilike polovina žena sa dijagnozom preživi bolest 10 ili više godina, ali je Taši rečeno da je njen rak previše uznapredovao i da nije izlečiv, i hemoterapija može eventulano da joj produži život do godinu dana.

Taša, koja se još uvek bori da razume svoju situaciju, želi da iskoristi svoje preostalo vreme da podigne svest o raku grlića materice i važnosti redovnih testova brisa.

- Želim da koristim svoj glas da kažem ljudima da se testiraju. Ne dozvolite da vam se ovo dogodi. Nikada nisam radila bris jer sam bila uplašena, postiđena i uplašena rezultata. Znam da ima toliko žena koje se osećaju kao i ja i moram da im kažem: "Uradite to! Molim vas, uradite to!" Ne znate šta se dešava u vašem telu'"

Ženama starosti od 25 do 64 godine nudi se skrining grlića materice, ili test brisa koji proverava da li postoje tipovi humanog papiloma virusa (HPV) u uzorku ćelija iz grlića materice. Ako se tokom skrininga pronađu visokorizični tipovi HPV-a, uzorak ćelija se takođe proverava na abnormalne promene. Ako se pronađu ove abnormalne ćelije, mogu se lečiti pre nego što postanu kancerogene.

Tasha Doran Foto: Instagram/tashadoran24

- Gledajući unazad, imala sam simptome, za koje sada znam da su znaci potencijalnog raka. Ali nisam znala to na vreme. Imala sam bolove tokom odnosa i obilno krvarenje nakon toga, imala sam ugruške, suvu kožu i ljuskavo vlasište. Takođe sam imala atletsko stopalo i redovno sam nanosila kremu, ne shvatajući da je uzrok to što mi je telo toliko iscrpljeno od raka. I dok sam se ponekad mučila, život je generalno bio sjajan. Uvek sam mogla da budem vani sa prijateljima i porodicom. Često sam odlazila u pab uveče. A sada nemam energije i ne radim uopšte. Samo u talasima shvatim šta mi se dešava i ponekad se slomim - priča Taša.

Pre nego što krene u novi krug hemioterapije, Taši će se pridružiti prijatelji u brijanju glave kako bi "povratila kontrolu", a sva obrijana kosa biće donirana za perike za decu koja prolaze kroz lečenje od raka.

- Rak je veoma okrutan jer ne utiče samo na vašu unutrašnjost. Zabrinuta sam i zbog spoljašnjih neželjenih efekata i kako će mi, posle hemoterapije, zaista biti oduzet identitet. Mnogo je potrebno da se podnese i njegov mentalni uticaj - zaključuje obolela žena.

(Telegraf.rs)

Video: Amerikanac putuje motorom po Srbiji da pomogne deci oboleloj od raka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA