Vreme čitanja: oko 2 min.

Fudbalerka se žalila na uporne bolove u leđima: U bolnici su shvatili da zapravo ima malignu bolest

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kajli je pozvala hitnu pomoć da odvezu Alisu u bolnicu 29. septembra. Lekari su naredili da se uradi niz krvnih testova koji su otkrili da joj je nivo hemoglobina i trombocita pao

  • 0

Alisa Han (16) još se miri sa činjenicom da neće moći ni da napusti bolnicu, a kamoli da igra fudbal u narednih nekoliko nedelja. Ona ima leukemiju, a pored bolničkog kreveta tinejdžerke spava njena majka Kajli, koja kaže da Alisa daje sve od sebe da ostane pozitivna.

- Pre nekoliko noći, mislim da je shvatila i bila je apsolutno uplašena... Užasnuta kuda ovo vodi - rekla je mama Kajli.

To i nije iznenađujuće s obzirom na da je ceo slučaj ove tinejdžerke počeo sa jednostavnim bolom u leđima. Međutim, tokom naredna dva dana, taj bol u leđima postao je nepodnošljiv i Alisa je otišla u bolnicu gde su lekari na kraju otkrili da ima rak.

Požalila se mami, pa su se njih dve uputile kod kiropraktičara, nakon čega se Alisa osećala mnogo bolje.

- Dani su prolazili, a bol se pogoršavao. Onda je došlo do tačke da nije mogla mirno da sedi, toliko je bolovala.

Kajli je pozvala hitnu pomoć da odvezu Alisu u bolnicu 29. septembra. Lekari su naredili da se uradi niz krvnih testova koji su otkrili da joj je nivo hemoglobina i trombocita pao.

Uradili su još jedan test i hemoglobin je ponovo porastao, ali njeni nivoi trombocita su ostali tako niski. Nije bilo znakova bilo čega ozbiljnijeg, svi testovi su pokazivali da je sve normalno, sem što su u krvi postojali znaci upale. Za to su joj dali steroide i antiinflamatorne antibiotike.

Kasnije te noći, Alisa se požalila majci da se bol vratio. Boreći se da diše, Alisa je primljena na jedinicu intenzivne nege, pod anestezijom i intubirana.

Dalji testovi krvi pokazali su da ima retku bolest krvi poznatu kao hemofagocitna limfohistiocitoza (HLH) i akutnu mijeloidnu leukemiju.

Alisa je počela da prima hemoterapiju 6. oktobra i upravo je završila svoj prvi ciklus.

- Od tada moramo da sedimo i čekamo 25 dana da vidimo kako se kreću njene ćelije, šta ponovo raste, a šta ne - rekla je mama Kajli.

Porodici je rečeno da će 16-godišnjakinji biti potrebna najmanje dva ciklusa hemoterapije i da će u nekom trenutku morati da otputuje u Sidnej na transplantaciju koštane srži.

Generalni direktor zdravstvenih usluga Fondacije za leukemiju Ketrin Hantli rekla je da znakove raka krviteško otkriti i da mogu da počnu kao obična prehlada ili grip koji se ponavlja.

- Mnogima se javlja povećan umor, noćno znojenje, bol u kostima, neočekivani gubitak težine, modrice i uvećani limfni čvorovi. Svako ko ima takve simptome zaista bi trebalo da razgovara sa svojim lekarom opšte prakse.

Kajli je rekla da iako je nepoznato zašto Alisa ima bolove u leđima, ona sumnja da su rak i krvna bolest uticali na koštanu srž u njenoj kičmi.

Alisa, strastvena fudbalerka, ostaće u bolnici najmanje narednih mesec dana i neće moći da se bavi sportom, pohađa školu ili ide na putovanje po Australiji koje je planirala sa svojom sestrom.

Čak i odlazak do toaleta je ogroman posao i napor za nju, piše "7Life".

(Telegraf.rs)

Video: Preživeli su najteže bolesti i vratili se sportu: Suprotstavili se najgorim demonima i pobedili ih

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA