Vreme čitanja: oko 2 min.

Lice joj je u sve gorem stanju otkako je prestala da koristi kortikosteroide: Samo jedna terapija može pomoći

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jak svrab, bol i otok su joj činili izazov za obavljanje svakodnevnih aktivnosti i održavanje normalnog načina života

  • 0

Alis Džervis, 28-godišnja Australijanka, već duže vreme se bori sa teškim oblikom ekcema. Lice joj je bilo u sve gorem stanju otkako je prestala da koristi kortikosteroide.

 Zbog sve goreg stanja njene kože nakon prestanka uzimanja propisane terapiju u vidu kreme, ona veruje da trenutno doživljava "topikalno povlačenje steroida" (TSW).

Ovo stanje se javlja kada se lek izbaci iz upotrebe i može dovesti do perutanja ili osipanja kože, otoka i bola. Džervisova se već neko vreme suočava sa ovim simptomima, ali njena samodijagnoza je naišla na skepticizam lekara. Dok neki medicinski profesionalci prepoznaju povlačenje lokalnog steroida kao legitimno stanje, drugi ostaju skeptični.

Alis su lekari preporučili da nastavi da koristi steroidne kreme kako bi kontrolisala svoje simptome. Međutim, Džervis je uverena da je njeno stanje posledica produžene upotrebe steroida i odlučna je da pronađe alternativni tretman.

Potencijal terapije hladnom atmosferskom plazmom

U potrazi za olakšanjem, Džervis je istražila blagodeti terapije hladnom atmosferskom plazmom (CAP). CAP terapija je tretman koji koristi netermalnu plazmu za interakciju sa kožom, potencijalno pružajući antiinflamatorne efekte. Neke studije su pokazale obećavajuće rezultate u upotrebi CAP terapije za različita stanja kože, uključujući ekcem. Džervis planira da se preseli na Tajland kako bi se podvrgla terapiji, pošto ona još nije dostupna u Australiji.

Ona veruje da joj ovaj tretman nudi najbolju šansu da se izbori sa teškim upalom kože i poboljša kvalitet života.

Uticaj teške upale kože na Alisin život

Alisino stanje je imalo značajan uticaj na njen život, a samim tim i na mentalno zdravlje. Godinu dana nije mogla da radi zbog iscrpljujućih simptoma koje doživljava. Jak svrab, bol i otok su joj činili izazov za obavljanje svakodnevnih aktivnosti i održavanje normalnog načina života.


Da bi obezbedila finansijsku pomoć za svoje lečenje i troškove života, Džervis je pokrenula kampanju prikupljanja sredstava. Nada se da će joj velikodušnost drugih omogućiti da nastavi sa CAP terapijom na Tajlandu i povrati kontrolu nad svojim životom.

Važnost pravilne dijagnoze i lečenja

Njena priča naglašava izazove sa kojima se suočavaju pojedinci sa hroničnim oboljenjima kože i važnost pravilne dijagnoze i lečenja. Iako je njena samodijagnoza lokalnog povlačenja steroida naišla na skepticizam, za medicinske stručnjake je od ključnog značaja da saslušaju svoje pacijente i razmotre alternativna objašnjenja.

Pronalaženje pravog tretmana za hronična stanja kože može biti složen proces, a ono što funkcioniše za jednu osobu možda neće biti od koristi za drugu. Neophodno je da se pacijenti zalažu za sebe i istraže različite opcije kako bi pronašli najbolji način delovanja, piše "BNN".

(Telegraf.rs)

Video: Mleko od kobile jedno je od najskupljih na svetu: Pola litre košta 1770 dinara a vredi i mnogo više

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA