Vreme čitanja: oko 1 min.

Šta je oznaka E322 i koje sve namirnice obuhvata: Verovatno je konzumirate, a da i niste svesni

Vreme čitanja: oko 1 min.

Deo je mnogih deklaracija

  • 0
sojin lecitin, lecitin, E322, emulgator Foto: Shutterstock/Regreto

Čitanje deklaracija bi trebalo da nam postane navika, da jednostavno budemo upućeni u to šta unosimo u organizam. Deklaracije nam mogu mnogo toga otkriti o kakvim se proizvodima radi i koliko je proizvod koji želimo da kupimo pre svega zdrav.

Sigurno je da ste na nekoj od deklaracija pročitali oznaku E322. Šta ona znači? U prevodu, označava sojin lecitin.

Šta je sojin lecitin?

On spada u najrasprostranjeniji aditiv iako mnogima soja nije jedna od omiljenih namirnica. Kao "gradivna mast" izolovan je iz žumanceta 1846. godine od strane francuskog hemičara i farmaceuta Teodora Nikolasa Goblija.

Živo meso, sirovo meso Foto: Shutterstock

Glavna uloga soja lecitina jeste omogućavanje spajanja inače nespojivih jedinjenja (voda i mast, voda i ulje) u relativno stabilne emulzije. Samo 500 mililitara soja lecitina dnevno u periodu od mesec dana može dovesti do značajnog pada ukupnog holesterola, piše "Pansport". Osim toga, sojin lecitin ima pozitivan efekat i na imuni sistem, posebno kad je reč o osobama sa  dijabetesom.

Lecitin možemo naći i u kikirikiju, suncokretu, kvascu, goveđem mesu, mahunarkama, džigerici, ribi, žumancetu... Često se koristi u proizvodnji čokolade jer sprečava izdvajanje masti od ostatka proizvoda. Smatra se bezbednim u preporučenim dozama.

Može se koristiti kao pomoć u tretiranju bolesti žučne kese kao i demencije, ali i gubitka pamćenja vezanog za uzrast i povrede glave. Doprinosi poboljšanju zdravlje srca, posebno ako ste u opasnosti od razvoja visokog krvnog pritiska. Pošto je soja sama po sebi teška za varenje, neki će imati osećaj da su previše siti kada je konzumiraju.

Neki stručnjaci smatraju da sojin lecitin može pomoći dojiljama i mamama koje se bore sa mastitisom. Naime, sugeriše se da lecitin može smanjiti viskozitet majčinog mleka, što smanjuje verovatnoću začepljenja mlečnih kanala u dojkama, piše "Health line".

Ipak, iako je bezbedan za većinu ljudi, postoje i mogući neželjeni efekti poput:

  • dijareje
  • mučnine
  • bol u stomaku
  • otežano disanje
  • oticanje lica, usana, jezika ili grla

(Telegraf.rs)

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA