Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je zdraviji ceđeni sok od pomorandže ili limunada: Ovo doba zahteva vitamin C, ali koji je bolji?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan citrus daje više energije od drugog

  • 1
ceđeni sok Foto: Shutterstock

Toliko je ponuda citrusnih voća,  ali "kraljevi" citrusa jesu pomorandža i limun.

Hladno vreme je već počelo, a vitamini su i više nego potrebni. Zato, veoma je važno konzumirati hranu i piće, koji će nam sačuvati organizam i pojačati imunitet.

Pomorandža i limun su bogati vitaminom C i obe voćke su idealne za ceđenje. Međutim, jedna voćka sadrži ono potrebnije za naš organizam u ovo doba.

Benefiti soka od pomorandže

Sok od pomorandže ima mnogo prednosti. Štiti kardiovaskularni sistem i pomaže vam da izgubite težinu. Takođe ima prirodna antiinflamatorna svojstva i obezbeđuje ishranu tokom trudnoće. Njegove druge prednosti takođe uključuju smanjenje bora, poboljšan vid i lekovita svojstva

Benefiti limunade

Jedan od najjednostavnijih i najbržih načina da se osvežite jeste da pijete vodu sa limunom ili pak čistu limunadu. Limun pruža niz kozmetičkih i zdravstvenih prednosti, uključujući svojstva za jačanje imuniteta. Limunov sok promoviše zdravlje creva i varenje, kako navodi "Healthshots.com".

- Održava mineralnu ravnotežu u telu, jača imuni sistem, sprečava prehladu, pomaže u gubitku težine, funkciji jetre i varenju. Takođe jača mozak i zdravlje srca. - navodi  nutricionista Rupšri Jaisval.

Limun, limunova voda, limunada Foto: Shutterstock

Koji sok daje više energije?

Pomorandže imaju više kalorija i ugljenih hidrata. Limun, s druge strane, ima više vlakana i masti.

Pomorandže imaju više vitamina A, E, B1, B2, B3, B5 i B9, zajedno sa magnezijumom, bakrom, kalcijumom, kalijumom i cinkom, od drugog voća. Limun ima veći sadržaj vitamina B6, gvožđa i fosfora. Kada je u pitanju sadržaj vitamina C, ima ga u izobilju i u limunadi i u soku od pomorandže, i jedan je od najznačajnijih hranljivih sastojaka koji su vam potrebni za povećanje energije. Međutim, iznenađujuće, pomorandže imaju nešto više vitamina C od limuna.

- Sok od pomorandže daje više energije jer takođe ima sadržaj šećera. Ako vam je potrebno trenutno povećanje energije, na primer nakon trčanja/džogiranja, možete konzumirati sok od pomorandže - objašnjava dr Jaisval.

Kako on navodi, ako limunu dodajete šećer, onda će vam pružiti skoro slično što i pomorandža, samo ne toliko zdravije. Ovo vreme traga za jačim citrusima, zato izbor ostaje na vama, ali sa minimalnim dodavanjem šećera. Dakle, na vama je da li volite kiselije ili iole slađe sokove. Ono što takođe vredi pomenuti jeste da, iako su u trci, limunadu treba nekada popiti bez imalo šećera, sa vrlo malo vode.

(Telegraf.rs)

Video: Da li ste imali burnu subotnju noć? Ako jeste, ovaj napitak će vas podići na noge posle prvog gutljaja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • teodora teca

    15. novembar 2023 | 14:31

    Bez obzira na godišnje doba mnogo volim,mandarine, pomoranđže,itd.A kada je manjak energije u pitanju onda uzmem limun i pomoranžđu pa iscedim na solis cediljki za citruse.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA