Vreme čitanja: oko 2 min.

Pet znakova da vam je imuni sistem kompromitovan: Od umora do sporog zarastanja rana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko ste stalno prehlađeni, vaš imuni sistem nema dobru odbranu

  • 0
Bol u grlu, grlo, upaljeno grlo, prehlada, gubitak glasa, izugbljen glas, dubok glas Foto: Shutterstock

Imuni sistem je sastavni deo ljudskog organizma i radi na ograničavanju i sprečavanju infekcije i odbrani tela od bakterija, virusa i toksina - ali ove vitalne odbrane treba održavati.

Ponekad se može "namučiti" da radi po neophodnom standardu, što može biti štetno za vas.

1. Povećan stres 

Prema istraživanjima, stalni stres u svakodnevnom životu može uzrokovati da vaš imuni sistem pati. Izveštaj "Američkog udruženja psihologa" kaže da su naša tela dobro opremljena da podnesu stres u malim dozama.

Međutim, dugotrajni ili hronični stres može imati ozbiljne posledice na naše telo i ometati imuni sistem. Nadia Hasan, lekar u Delancei Internal Medicine, objasnila je da „stres smanjuje limfocite u telu, što su bela krvna zrnca koja pomažu u borbi protiv infekcije“, a to može značiti da ste u većoj opasnosti od virusa poput obične prehlade.

2. Stalna prehlada

Prosečna odrasla osoba bude prehlađena između dva do četiri puta godišnje, prema "Johns Hopkins Medicine" žurnalu.

Međutim, ako se osećate bolesnije nego obično, to može biti indikacija da je vaš imuni sistem oslabljen, kaže dr Peter Abel, viši predavač biomedicinskih nauka na Univerzitetu "Central Lancashire".

Ovo može biti zbog toga što telo ne proizvodi dovoljno limfocita, koji proizvode antitela koja se bore protiv virusnih infekcija. Jedan od razloga za to je taj što vas vaša ishrana možda ne opremljuje vitaminima koji su vam potrebni za proizvodnju ovih ćelija, kao što su B12, folna kiselina ili cink.

3. Problemi sa stomakom

Prema istraživanju sprovedenom 2012. godine, 70 odsto imunološkog sistema nalazi se u gastrointestinalnom traktu u sluznici creva.

Mikroorganizmi koji se nalaze tamo brane vaša creva od infekcije i podržavaju imuni sistem. Ali male količine vas mogu izložiti hroničnoj upali, autoimunim poremećajima i virusima.

Oslabljen imuni sistem dovodi do dijareje.

Bol u stomaku, stomak, stomačni virus Foto: Shutterstock

4. Konstantan umor

Osećaj konstantnog umora uprkos tome što ste dobro spavali može biti još jedna "crvena zastava" da je vaš imuni sistem pao. Prema dr Hasanu, nivoi energije opadaju kada se imuni sistem bori, jer „vaše telo pokušava da sačuva energiju kako bi podstaklo vaš imuni sistem da se bori protiv klica“.

5. Sporo zarastanje rana

Kada dobijete opekotine, posekotine ili ogrebotine, vaše telo radi na zaštiti rane tako što šalje krv bogatu hranljivim materijama kako bi pomogla u regeneraciji nove kože.

Ovaj proces zavisi od zdravih imunih ćelija, ta ukoliko vam ih manjka zbog slabog imuniteta vašim ranama će biti potrebno duže vremena da zarastu, prenosi "Mirror".

(Telegraf.rs)

Video: Pre nego što krenete na odmor, obratite pažnju na ovo - važno je i za vas i za vašu porodicu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA