Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi trend na "TikTok-u" ne podržavaju stručnjaci: Nepranje kose može biti opasno

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li biste vi probali da ne perete kosu mesec dana?

  • 0
pravilno nanošenje regeneratora za kosu Foto: Shutterstock

Znamo da se omladina često upusti u neke trendove koje vidi ili čuje na društvenim mrežama, a jedan od poslednjih je najneobičniji. Naime, na "TikTok-u" se pojavio trend u kome se savetuje da se ne pere kosa čak 30 dana.

Nazvan kao "trening za kosu" od strane korisnika ove društvene mreže, savetuje se da se kosa pere što ređe verujući da je to dobro za kožu glave ali i samu kosu i daće izgledati lepše, piše "Insider". Takođe, veruju da će koren dlake manje da se masti što će omogućiti i automatski ređe pranje.

Jedna devojka je objavila snimak 7. aprila u kome kaže da nije prala kosu 33 dana, a i da joj je to treći put da pere kosu u ovoj godini. Njena tajna je u tome što pre nego što opere kosu, u koren glave umasira ulje od ruzmarina i ostavi da deluje preko noći.

U komentarima se mogu pročitati razne reči podrške, ali i negodovanja.

kovrdžava kosa, kosa, kovrdže Foto: Unsplash/Noémie Roussel

Šta o ovome kažu stručnjaci?

Njihov stav je da ovo nije dobro jer može doći do gubitka kose.

Fariha Anvar, lekar estetike na klinici Euromed u Dubaiju, rekla je da nepranje kose može prouzrokovati da se višak sebuma (masne supstance koja oblaže kožu) nakupi na vašem skalpu.

- Za mene je najveći problem to što biste mogli biti izloženi riziku od razvoja seboroičnog dermatitisa, uobičajenog stanja kože koje prvenstveno utiče na vlasište i koje karakteriše crvena, svrbežna i upaljena koža - rekla je ona.

Jedno istraživanje je otkrilo da retko pranje kose može izazvati osetljivost vlasišta, što dovodi do povećanog rizika od gubitka kose. Koliko često osoba treba da pere kosu zavisi od starosti, tipa kože i njene teksture prema Američkoj akademiji za dermatologiju. Na primer, ljudi sa kovrdžavom kosom treba da je peru jednom nedeljno ili svake druge nedelje, dok oni sa masnim skalpom i tipom kože treba da peru kosu jednom dnevno.

(Telegraf.rs)

Video: Potresan snimak Alise Milano, gubi kosu nakon korona virusa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA