Vreme čitanja: oko 3 min.

Uticaj izloženosti olovu je veći nego što mislimo: Koji su znaci i simptomi trovanja?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koliko vam je star tiganj i gde su vam potrošene baterije

  • 0
Tiganj od livenog gvožđa, posuđe Foto: Pixabay

Olovno gorivo je možda stvar prošlosti, ali novi izveštaj Svetske banke otkriva da toksičnost i nasleđe olova nastavlja da uzima danak širom sveta.

Da stvar bude još gora, tekući štetni uticaji izloženosti olovu su daleko veći nego što mislimo, posebno u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, gde je kontaminacija olovom češća u hrani, zemljištu, boji, recikliranju baterija, rudarstvu metala i poljoprivrednim proizvodima.

Kako prenosi "Science alert", jasno je da je akutno trovanje olovom nešto što treba izbegavati, međutim, čak i redovno izlaganje veoma niskom nivou uticaja ovog metala može da ima hronične štetne efekte. Oboljenja koja mogu da se dobiju od izlaganja olovu uključuju kardiovaskularne bolesti kod odraslih i neuropsihološke probleme - uključujući čak i niže IQ rezultate (koeficijent inteligencije) i povećane probleme u ponašanju kod dece.

Dečak, tužan, pozlilo, plače, bolestan Foto: Pixabay

Ukidanje olovnog goriva nije dovoljno, deca gube inteligenciju

U 20. veku olovna goriva su bila glavni izvor izloženosti olovu sve dok UN 2002. godine nisu započele kampanju za njihovo postepeno ukidanje. Kampanja je urodila plodom i do 2021. godine olovno gorivo je povučeno sa sa tržišta.

Pa iako je ovaj međunarodni napor značajno smanjio nivoe olova u krvi širom sveta, nedavna studijastručnjaka za zaštitu životne sredine Bjorna Larsena i Ernesta Sančez-Trijane pokazuje da iskorenjivanje uticaja olova daleko od ukidanja.

Procene stručnjaka, prema istraživanju koje je objavljeno u časopisu "The Lancet Planetary Health", sugeriše se da je 2019. godine 5,5 miliona odraslih umrlo od kardiovaskularnih bolesti povezanih sa izloženošću olovu. To je čak šest puta više nego što se ranije procenjivalo.

Istraživači su takođe procenili da je 2019. godine 765 miliona IQ poena izgubljeno kod populacije dece uzrasta od pet godina ili mlađe, kao rezultat izloženosti olovu. Ovi uticaji su bili najveći u zemljama trećeg sveta, gde je izgubljeno 95 procenata ukupnog globalnog koeficijenta inteligencije kod male dece i čak 90 procenata uzročnika smrti od kardiovaskularnih bolesti.

Kontaminacija olova u tiganjima, bojama, kozmetici i igračkama

Ričard Fuler, predsednik nevladine organizacije Pure Earth rekao je da, kada su istraživanja u zemljama u razvoju koja su testirala stepen olova u krvi, uglavnom otkrila više nivoe nego što je procenjeno u novoj studiji.

U prevodu, to znači da je „uticaj olova možda i mnogo gori nego što izveštaj opisuje“ upozorava ovaj stručnjak, nazvavši to „pozivom za buđenje“.

Fuler dodao da je deo ove „slagalice" otkriven u nedavno objavljenom izveštaju "Pure Earth", u kojem je analizirano 5.000 uzoraka robe široke potrošnje i hrane u 25 zemalja u razvoju.

U izveštaju se navodi da je „otkriven visok stepen kontaminacije olovom u metalnim loncima i tiganjima, keramičkom posuđu, bojama, kozmetici i igračkama“.

Koji su znaci i simptomi trovanja olovom kod dece?

Često deca koja imaju trovanje olovom nemaju simptome. Čak i deca koja izgledaju zdravo mogu da imati visok nivo olova u svom telu. Simptomi trovanja olovom se neće pojaviti odmah i mogu da se razvijaju tokom nekoliko nedelja ili meseci.

Deca se uglavnom otruju gutanjem i/ili upijanjem boje na bazi olova, kao i diranjem i stavljanjem u usta igračke i druge predmete prekrivene olovnom prašinom. Takođe i usled žvakanja prozorske daske, nameštaja, okvira vrata i drugih predmete prekrivenih bojom na bazi olova. Takođe i konzumiranjem vode iz starijih vodovodnih cevi koje mogu da sadrže olovo.

Simptomi su:

  • Grčevi.
  • Hiperaktivnost (nemir, vrpoljenje i previše pričanja).
  • Problemi sa učenjem.
  • Promene u ponašanju.
  • Glavobolje.
  • Povraćanje.
  • Umor.
  • Anemija (nema dovoljno hemoglobina u krvi).

Koji su znaci i simptomi trovanja olovom kod odraslih?

Odrasli mogu da se izlože olovu na poslu ili drugim mestima. Trovanje sa ovim metalom može da se dogodi konzumiranjem izložene hrane i vode za piće, kao i ukoliko jedu iz posuđa ili piju iz šoljica kontaminiranih olovom. Ako radite u okruženju sa olovnom bojom ili pak renovirate kuću, mogli bi da budete izloženi olovnoj prašini.

Neki od osnovnih simptoma su:

  • Glavobolje
  • Bol u stomaku
  • Promene ličnosti
  • Anemija
  • Utrnulost u stopalima i nogama
  • Gubitak seksualnog nagona
  • Neplodnost

Trovanje olovom kod odraslih može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih efekata kao što su visok krvni pritisak (hipertenzija), problemi sa bubrezima i reproduktivna pitanja.

(Telegraf.rs)

Video: Šta je ovo za ime sveta? Evo šta se desi kada Koka-Kolu ispržite u tiganju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA