Vreme čitanja: oko 3 min.

"Jača sam od (m)raka!" Život je čudo za koje se vredi boriti

Vreme čitanja: oko 3 min.

Udruženje Ženski centar "Milica" i kompanija Novartis pokrenuli su kampanju pod nazivom "Jača sam od (m)raka!", koja za cilj ima podizanje svesti javnosti o karcinomu dojke

  • 0
Kampanja Jača sam od (M)raka Foto: Promo/ Nebojša Babić

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji se godišnje rak dojke otkrije kod 4.636 žena, a oko 1.700 žena umre od ove bolesti. Iako je rak dojke izlečiv skoro u potpunosti ako se otkrije i leči na vreme, naša zemlja je po broju umrlih žena od ove bolesti na vodećem mestu u Evropi.

-Kampanja "Jača sam od (m)raka!" posvećena je svim ženama koje se suočavaju sa rakom dojke, i kojima poručujemo da se ne boje, da nisu same. Nijedna žena koja prolazi kroz ovaj (m)rak ne treba da bude prepuštena sama sebi, bez podrške i neophodnih informacija. Svetlo u tom mraku treba biti dostupan i dobro organizovan zdravstveni sistem, podrška porodice, društva, udruženja. Borba sa rakom dojke mora biti nacionalni prioritet jer jedino tako možemo iz ovog mraka izaći kao pobednice. Ovom kampanjom želimo da skrenemo pažnju i na važnost postojanja edukovanih Udruženja pacijenata, poput Ženskog centra Milica, koje u saradnji sa strukovnim udruženjima imaju za cilj zastupanje interesa onkoloških pacijentkinja pred donosiocima odluka i zalaganje za bolju dostupnost dijagnostici i savremenom načinu lečenja, uz očuvanje kvaliteta života pacijentkinja. Kako bismo rak dojke otkrili na vreme, moramo edukovati žene o važnosti redovnih pregleda i samopregleda dojke, ali i učiniti dostupnim dijagnostiku i lečenje svakoj ženi bez obzira na mesto stanovanja i socijalni status - izjavila je Vesna Bondžić, predsednica udruženja Ženski centar "Milica" i dodala da svaka žena koja započinju lečenje sa rakom dojke , kao i članovi porodica, mogu pozvati besplatni broj 0800 40 40 40 - Nacionalnog centra Ženskog centra Milica radnim danom od 10-14h, kako bi dobili podršku kroz lečenje od strane edukovanih iskustvenih konsultatorki.

-Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta, te je slična situacija i u našoj zemlji. Međutim, kampanje kao što je ‘Jača sam od (m)raka!’ imaju za cilj upravo da skrenu pažnju na značaj ovog problema i neophodnost da se nešto promeni. Karcinom dojke jeste opaka bolest, ali nije svaki karcinom isti i iz tog razloga je neophodno da se otkrije u ranoj fazi, kada postoji više opcija lečenja. Dostupnost inovativnih terapija u lečenju je od ključnog značaja, a na nama je da pružimo podršku pacijentima, budemo uz njih i zajedno se borimo protiv (m)raka - izjavila je dr Marijana Milović Kovačević, medikalni onkolog na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

-Redovni samopregledi dojki kao i redovna mamografija i ultrazvučni pregled dojki čine osnov rane dijagnostike i dovode do uspešnog lečenja kod 95% žena. Međutim, pored ranog otkrivanja podjednako je bitan personalizovan pristup lečenju i primena najefikasnijih terapija u najranijim stadijumima bolesti kada su šanse za izlečenje najveće. Sve to zajedno predstavlja dogmu savremene onkologije. Pored toga, neophodno je da delujemo svi zajedno, i struka i pacijenti i donosioci odluka, jer samo na taj način možemo našim pacijentima pružiti ono što im je potrebno. Borba sa karcinomom dojke jeste teška, ali njegovo rano otkrivanje, uz sve navedeno u većini slučajeva ima pozitivan ishod. Stoga, poručujem svim ženama da ne odlažu preventivne preglede - izjavila je doc. dr Ana Cvetanović, direktorka Klinike za onkologiju UKC Niš.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA