Vreme čitanja: oko 1 min.

Visok krvni pritisak i alkohol: Ko je u riziku, koje su posledice i da li postoje benefiti?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Žene su u posebnom riziku, ali ne zbog krvnog pritiska

  • 0
Merenje pritiska Foto: Shutterstock

Neka istraživanja pokazuju da konzumiranje alkohola u umerenim količinama čini srce zdravijim. Ali da li je piće rizično ili dobro za vaš krvni pritisak?

Lagano-umereno konzumiranje alkohola (do dva pića dnevno za muškarce, jedno za žene) pokazalo je suptilan pad krvnog pritiska u nekim slučajevima. U malim količinama, pokazalo se da snižava krvni pritisak za 2 do 4 mm Hg (milimetara žive) kod žena.

Odrasli stariji od 50 godina su pod mnogo većim rizikom od srčanog i moždanog udara, stoga je potreban dodatan oprez.

Studije su pokazale porast rizika od raka dojke kod žena mlađih od 50 godina zbog konzumiranja alkohola, čak i u laganim, umerenim količinama.

Crveno vino

Holandska studija je pokazala da hranljive materije koje su zdrave za srce (polifenoli) u crnom vinu pomažu u prevenciji srčanih bolesti, ali ne zbog pada krvnog pritiska; polifenoli poboljšavaju ćelije koje oblažu krvne sudove i poboljšavaju protok krvi i zdravlje srca.

Jedno istraživanje je pokazalo da su tri čaše bezalkoholnog crnog vina dnevno tokom mesec dana dovele do značajnog pada krvnog pritiska kod muškaraca sa faktorima rizika od srčanih oboljenja. Istraživači smatraju da alkohol u vinu slabi bilo kakvu korist od antioksidansa za krvni pritisak, prenosi "Webmd".

(Telegraf.rs)

Video: Piju krv, ali i leče: Uz pomoć pijavica se nekada snižavao visok krvni pritisak

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA