Vreme čitanja: oko 4 min.

Dr Slađana Staletović o antibebi pilulama i neželjenim efektima: Ko, do kada i kako može da ih uzima?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Doktorka ističe da se upotreba anti-bebi pilula preporučuje do 35. godine

  • 0
dr Slađana Staletović Foto: K1

Da li znamo koji su negativni efekti sredstava za kontracepciju i kada treba prestati sa njihovom konzumacijom? U emisiji „Uranak“ na televiziji K1 odgovor na ova pitanja daje ginekolog dr Slađana Staletović.

- Antibebi pilule svaka žena doživljava na svoj način, ali se uglavnom osećaju zaštićeno i nemaju razloga za brigu. Ima i onih žena kojima ne odgovaraju. Ja sam pobornik kontracepcija, ali ne po svaku cenu i ne samo kontraceptivne antibebi pilule. Imamo celu paletu kontracepcije. Ne kažem da antibebi pilule nemaju nijedan neželjeni efekat, ali znamo koje možemo očekivati i kada žena treba da prestane da ih uzima, ako se ta neželjena dejstva ponavljaju - kaže dr Staletović i dodaje:

- Donja granica uzimanja pilula je od neke 16. godine, ukoliko su devojke seksualno aktivne. Količina hormona u pilulama sada je svedena na minimum, tako da mogu i da ih koriste mlade devojke. Postoje i one mini-pilule, koje koriste samo progesteronski efekat, a koje mogu da koriste porodilje i dojilje, jer nema nikakvih kontraindikacija. Kombinovana pilula, estrogen/progesteron ima određenu kontraindikaciju. Dobro uzeta anamneza od ginekologa vam je pola posla. Prvo pitanje kod određivanja terapije antibebi pilula je da li osoba ima problema sa koagulacijom, da li je bilo tromboze, plućne embolije i da li je toga bilo i u porodici. Ako toga ima u porodici, onda se više ne priča o antibebi pilulama, već se prelazi na druge kontraceptive. Ukoliko je osoba pušač, do 35. godine možemo da tolerišemo da žene piju pilule i koriste cigarete, ali tu imate i druge mogućnosti, kao što je spirala, koja štiti ženu pet godine, neke sedam ili devet - kaže doktorka i dodaje da su pilule najkomfornija opcija za mlađu populaciju, ali je veoma bitna i njihov način upotrebe.

Najvažnije je dobro uzeta anamneza, pa se onda rade dalje pretrage. Način uzimanja pilula za kontracepciju je jako bitno objasniti. Postoje one koje se uzimaju od prvog do 28. dana, pa sledi sedam dana pauze, ali imate i one koje se ne prestaju piti.

Analize koje se rade prilikom određivanja kontraceptivnih pilula

Polazna tačka je klasičan ginekološki pregled, po preporukama ne moraju da se rade dodatne analize kada se radi određivanje kontracepcije, ali je dobro uraditi i kompletnu biohemiju (transeminaze, holesterol, faktore koagulacije), ukoliko dođe do nekih neželjenih efekata ili nuspojava, kako bi znao način na koji se dalje pristupa tom problemu.

Kontracepcija, pilule Foto: Pixabay

Neželjeni efekti

- Blage vrtoglavice i glavobolje nisu ništa. Jednostavno organizam mora da se navikne na novi režim u trajanju od tri do šest meseci. Sve preko toga ne treba da se toleriše ili bilo koja burna reakcija, kao što su jaka vrtoglavica ili glavobolja, burna krvarenja, onda se terapija odmah prekida - dodaje doktorka.

Doktorka ističe da se upotreba antibebi pilula preporučuje do 35. godine.

- Možete ih koristiti do 35. godine bez prestanka, jer prekidi prave "bum" u organizmu. Imate dva udara. Prvi put kada uvedete, pa organizam treba da se navikne, a onda vi prekinete, pa se organizam opusti i sve te inhibicije se opuste i tada se mnogo lakše ostaje u drugom stanju. Kontraceptivi se koriste i u terapiji, a ne samo u zaštiti. U regulisanju menstruacija, kod bolnih menstruacija, kod akni po licu. Ne mora da se piju antibebi pilule ukoliko žene to ne žele, ima i drugih vidova zaštite, kao što su kondomi, ali oni nisu 100 odsto sigurni - kaže dr Staletović.

Doktorka je objasnila i da li postoji veza između pilule za kontracepciju i raka dojke.

- Nije u potpunosti dokazano da ga pospešuje antibebi pilula. Ukoliko neka devojka ima cistu ili ako je imala u anamnezi, ne dajemo pilule. Nije sto odsto ispitano i nećemo da se dovodimo u te neke situacije. Kontraindikacije i neželjena dejstva, kada čita neko ko se ne bavi time, doživljava mnogo strašnije u odnosu na nas kojima je to profesija. Strašnije mi je kada mlada devojka ostane trudna, a ne želi ili ne može da rodi u tom trenutku, pa završi na kireteži, to mi je još strašnije. Mnogo je opasniji taj oporavak, to psihičko stanje nakon toga i te traume koje mlada devojka ponese sa sobom. Drugačije je, kada je žena u određenim godinama i koja ima decu, pa joj se desi neželjena trudnoća, drugačije to podnese. Ipak, na sasvim drugačiji način podnosi neko ko nema dete, a još je mlad i ko u biti ni ne zna šta ga je snašlo i koje posledice može da ima - kaže doktorka i upozorava da kontraceptive nikako ne treba uzimati na svoju ruku:

- Postoje pilule sa manje i više hormona. Doktori gledaju kome i kako će da ih daju, a najvažnije je piti kontraceptiv pravilno, da se uzima svaki dan u isto vreme, da se ne preskače i da se dolazi na redovne kontrole. Nije to samo ode se u apoteku i uzme se. Problem kod nas je što anti-bebi pilule ne idu na recept, možda bi sve bilo drugačije kada bi išle na recept - zaključila je dr Slađana Staletović u emisiji „Uranak“ na televiziji K1.

(Telegraf.rs)

Video: Šta naši sugrađani misle o donošenju zakona o zabrani abortusa i ko bi trebalo da se za to pita?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA