Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta boja vašeg jezika govori o vašem zdravlju?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Praktičari tradicionalne kineske medicine prilikom postavljanja dijagnoze hiljdama godina se oslanjaju i na pregled jezika

  • 0
jezik Foto: Shutterstock

Boja i tekstura vašeg jezika mogu daju uvid u vaše zdravlje.

Koliko je pogled na jezik važan u proceni zdravstvenog stanja, možda najbolje svedoči to što su hiljadama godina praktičari tradicionalne kineske medicine prilikom postavljanja dijagnoze oslanjali na procese kao što su miris, sluh, palpacija i pregled jezika.

Nova studija, kako prenosi "Very Well Health" otkriva da su izgledi jezika bili u čak 95 odsto tačni u dijagnostici određenih stanja, kao što su dijabetes i anemija.

- Jezik pruža vizuelne znakove koji mogu da signaliziraju različite zdravstvene probleme. Promene u boji jezika, kao što je žućkasta nijansa koja ukazuje na probleme sa jetrom ili beličasta prevlaka koja ukazuje na probleme sa varenjem, su značajni pokazatelji - ističe dr Ali Al-Naji, vanredni profesor na Univerzitetu Južne Australije i koautor najnovije studije.

jezik Foto: Shutterstock

Istraživači u novoj studiji koristili su sistem za snimanje u realnom vremenu za ispitivanje više od 100 slika jezika.

- Ovaj jeftin i jednostavan sistem ima potencijal da poboljša rano otkrivanje bolesti i olakša telemedicinu - otkriva Al-Naji: - Pacijenti mogu da snime svoju sliku jezika kod kuće i da je prenesu zdravstvenim radnicima na procenu, čineći zdravstvenu zaštitu dostupnijom, posebno u udaljenim ili nedovoljno opserviranim područjima.

Šta jezik može da otkrije?

Fizički pregledi jezika se sprovode u modernoj medicini i tradicionalnoj kineskoj medicini, ali tumačenja nalaza su različita.

- Iz moderne medicinske perspektive, različiti izgled jezika može da bude povezan sa uzimanjem lekova, oslabljenim imunitetom, nedostatkom u ishrani ili osnovnom bolešću, ili ništa od gore navedenog - kaže dr Grant Ču sa UCLA Centra za medicinu Istoka i Zapada: - Na primer, vaš jezik bi mogao da bude otečen ili upaljen ako imate nedostatak vitamina B12, dok se bele ili crvene mrlje mogu pojaviti na jeziku kao rezultat gljivične infekcije zvane oralni drozd.

Kod tradicionalne kineske medicine dijagnostički pristup uključuje 15 do 20 sekundi procene boje, oblika, vlage i debljine jezika. Lekari takođe uzimaju u obzir kontekst pacijentove medicinske istorije i druge nalaze pregleda.

- Mogu postojati različite implikacije na zdravlje osobe - mentalno, digestivno ili drugo - u zavisnosti od toga gde postoje karakteristike ili varijacije boja na različitim delovima tela jezika -  naglašava Ču.

Može li pregled jezika da pomogne kod skrininga raka?

Iako vaš jezik može da da neke informacije o vašem zdravstvenom stanju, i zdravlje samog jezika je takođe važno jer je stopa raka jezika u porastu.

- Kada se dešavaju promene na jeziku, treba ih shvatiti veoma ozbiljno - podvlači hirurg Kevin Kontrer i naglašava da je boja velika komponenta ispita jezika: - Prekancerozne lezije imaju tendenciju da budu bele, dok crveni, vaskularni ili krvavi jezik takođe može da ukazuje na rak.

Pušenje, alkohol i humani papiloma virus (HPV) mogu da povećaju rizik od razvoja raka jezika, ali postoje dokazi da je ishrana bez voća i povrća takođe faktor rizika.

- Počinjemo da shvatamo sve više o mikrobiomu i uticaju prirodnih bakterija koje kolonizuju i naša creva i našu usnu šupljinu. A one su u suštini programirane na osnovu hrane koju jedemo - zaključuje Kontrer.

(Telegraf.rs)

Video: Jasmina je dva puta operisala rak dojke: "Ne čekajte da bolest napreduje, idite na preglede"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA