Vreme čitanja: oko 4 min.

3 različite vrste upale grla i najbolji način lečenja svake od njih

Vreme čitanja: oko 4 min.

I različite stvari koje mogu da izazovu bol u grlu, osim prehlade

  • 0
Bol u grlu, grlo, upaljeno grlo, prehlada, gubitak glasa, izugbljen glas, dubok glas Foto: Shutterstock

Stiglo je doba godine kada je bol u grlu praktično neizbežan.

I svaka vrsta upale bez obzira na to da li vam je bolno da gutate ili osećate grebanje ili pak imate blagi kašalj, ima različite uzroke i zahteva drugačiji oblik lečenja.

Lekar opšte prakse dr Sara Džarvis i farmaceut dr Lejla Hanbek ističu za "The Sun Health" da postoje tri tipa upale grla:

  • laringitis
  • faringitis
  • tonzilitis.

- Tip "-itisa" koji imate kada imate upalu grla zavisi od toga koji deo vašeg grla je zaražen - ističu doktorke i dodaju da sva tri tipa mogu da izazovu bol, suvo, nadraženo grlo, a ponekad i groznicu:

- Možda ćete imati i curenje iz nosa, kašalj i simptome slične prehladi. Ali postoje i neke razlike u simptomima - ističu.

boli grlo, grlobolja, grlo, prehlada, grip Foto: Shutterstock

1. Laringitis

Laringitis znači upalu larinksa - poznatog i kao vaša glasovna kutija, jer vam omogućava da pravite zvukove.

Larinks je šuplja cev u sredini vrata, koja se nalazi odmah iznad dušnika i iza jednjaka - cev koja povezuje usta sa stomakom. Osim što pomaže da govorimo, larinks propušta vazduh kroz dušnik u pluća.

Laringitis je obično povezan sa gubitkom glasa, sa promuklošću, bolom u grlu, sa kašaljem, a ponekad i groznicom. Kako ističu doktorke, veća je verovatnoća da ćete imati suv, škakljiv kašalj i promukao glas kada imate ovu vrstu upale grla.

2. Faringitis

Faringitis je zapaljenje zadnjeg dela grla, poznatog kao ždrelo. To je deo grla koji se nalazi iza usne i nosne šupljine.

Sa farangitisom ćete osećati više bola i možda ćete imati bolne otečene žlezde u vratu. Simptomi tipični za ovu vrstu upale grla su bol ili grebanje, neprijatno i bolno gutanje, zadnji deo grla može da izgleda crveno i otečeno. Tu su još i promuklost ili privremeni gubitak glasa usled zapaljenja glasnih žica, kaoi i suv ili produktivan kašalj. Nekada se javlja i groznica.

3. Tonzilitis

Tonzilitis, koji je verovatno najpoznatiji, jeste zapaljenje krajnika.

- Ovo su limfni čvorovi u zadnjem delu usta i na vrhu grla, koji pomažu da se filtriraju bakterije i virusi kako bi se sprečilo njihovo prodiranje dublje u telo. Poput faringitisa, možda ćete osetiti dodatni bol i otečene žlezde u vratu. Možda ćete imati i bele mrlje na zadnjem delu grla - ističe dr Džarvis.

Upala grla, grlo, upala krajnika, krajnici, bol, dete, doktor, pregled Foto:Shutterstock

Ovo stanje posebno je često kod dece. Simptomi uključuju upalu grla i bol pri gutanju, crvene krajnike, glavobolju, kašalj i ponekad groznicu. Ljudi sa upalom krajnika takođe mogu da imaju i zadah iz usta.

Većina slučajeva upale krajnika popravlja se u roku od nedelju dana, ali u nekim slučajevima može da pređe u hronično stanje što znači da će trajati duže ili da će da se vraća. Ponekad, nažalost, upala krajnika može da izazove i komplikacije kao što su beli apsces u grlu ili infekciju srednjeg uha. U retkim slučajevima, ako se bakterijska infekcija ne leči, komplikacije mogu da dovedu do stanja kao što su šarlah i reumatska groznica.

Šta uzrokuje bol u grlu?

Kako ističu doktorke, većinu slučajeva faringitisa, laringitisa i tonzilitisa uzrokuju virusne infekcije. Ali grlobolju mogu da izazovu i bakterije, pa i gljivice, kao i iritansi iz okoline kao što su dim i suv vazduh.

- Uzrok može biti i preterana upotreba glasnih žica - na primer vikanje ili vrištanje - problemi sa sinusima, alergijske reakcije, gastroezofagealni refluks, pušenje ili vaping. Faringitis može da bude uzrokovan i virusnim infekcijama, kao što su obična prehlada, grip ili Epstejn-Bar virus, koji je povezan sa infektivnom mononukleozom. Bakterije streptokoke - posebno streptokoke grupe A - mogu da izazovu bakterijski faringitis, obično poznat kao strep grlo - upozoravaju doktorke i nabrajaju da i dim, zagađenje ili alergeni mogu da doprinesu iritaciji ždrela, kao i udisanje suvog vazduha u zagrejanim zatvorenim prostorima.

Kako može da se tretira upala grla?

Način na koji ćete da lečite upalu grla više zavisi od uzroka, a ne od lokacije upale.

- Važno je napomenuti da antibiotici ne deluju na viruse - primećuje dr Džarvis i dodaje: - Kod virusnih infekcija, imuni sistem bi trebalo da se bori protiv infekcije u roku od nekoliko dana. U međuvremenu, tu su jednostavni lekovi protiv bolova, puno tečnosti i možda anestetički sprej za grlo koji može da pomogne.

grlo, bol, prehlada Foto: Pixabay

Kako predlaže doktor, potrebno je da pijete dva do tri litra tečnosti dnevno i da održavate hidrataciju - ali i da izbegavate vruće tečnosti jer mogu da pogoršaju stanje.

Doktor savetuje i da jedete meku hranu kako biste smanjili nelagodnost. Koristite sprejeve ili pastile za grlo, jednostavne lekove protiv bolova kao što su paracetamol ili ibuprofen za bol i temperaturu. Takođe grguljanje slanom vodom može da pomogne, kao i uzimanje aspirina ako imate najmanje 16 godina i nemate alergije.

Čaja sa medom i limunom može da pomogne u smirivanju faringitisa, kao i pastile za grlo, sredstva protiv bolova i udisanje pare.

Ukoliko se potvrdi je vaša grlobolja uzrokovane bakterijama, moguće je da će vam biti potrebni antibiotici za lečenje. Posetite svog lekara ako imate najmanje tri od sledećih simptoma: bol u grlu bez kašlja; groznicu; bolne žlezde u vratu, ili bele tačke na krajnicima.

- Trebalo bi da potražite pomoć ako imate problema sa gutanjem pljuvačke ili disanjem, teškoćama sa otvaranjem usta ili ako osećate veliki bol, posebno na jednoj strani grla - dodaje lekar opšte prakse.

(Telegraf.rs)

Video: Koja hrana može da vam pomogne u borbi sa sinusima?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA