Vreme čitanja: oko 3 min.

Sindrom retkog tumora na mozgu: "Moja ćerka je stalno padala iz kreveta, nisam znala da je to znak raka!"

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Cistični tumori, iako nisu kancerogeni, mogu da se razviju u rak

  • 0
San, spavanje, pospanost, deca, dete, devojčica Foto: Pixabay

Sedmogodišnja majka izdala je hitno upozorenje drugim roditeljima jer je njenoj maloj ćerki dijagnostikovan tumor na mozgu nakon što je stalno padala iz kreveta.

Liza Provart, koja živi u Češiru u Engleskoj, prvo se zabrinula za svoju ćerkicu Imodžen nakon što je shvatila da se dete muči da pravilno hoda - devojčica je često padala iz kreveta i bila je bolesna.

Ubrzo nakon što su simptomi počeli da se pojavljuju, četvorogodišnjakinja je doživela skoro fatalni napad i odvedena je u bolnicu. CT skeniranje je otkrilo da Imogen ima retki tumor na mozgu, poznat kao kraniofaringiom.

- Išli smo u Vels na putovanje, gde je stalno padala sa kreveta i bilo joj je loše. Nije bila sasvim normalna, hodala je polako, ali smo mislili da ima veze sa time što je slomila nogu tri meseca ranije. Više puta smo odlazili kod pedijatara i lekara opšte prakse, koji su joj predložili da promeni cipele. Gledajući unazad, trebalo je odmah da odem u hitnu pomoć nakon što je pala sa kreveta. Imala je napad te noći i skoro smo je izgubili - ispričala je Povartova, kako prenosi "Mirror".

Bolesno dete u bolnici bolnica Foto-ilustracija: Shutterstock

Pošto su njeni roditelji odmah pozvali Hitnu pomoć, Imodžen je hitno prebačena u bolnicu.

- Bilo je užasno, ceo moj svet se srušio. Sve se u tom trenutku promenilo. Znala sam da će naći nešto. Tada su nam rekli da ima masu na mozgu. Imali smo toliko pitanja, a ništa nismo znali - prenosi Lisa i dodaje: - Bila je toliko preplašena da smo mislili da je imala moždani udar. Lekari su morali da joj daju sedative kako bi je pregledali.

Pošto je provela celu nedelju u bolnici, roditeljima je rečeno da je njena masa cistična. Cistični tumori se mogu razviti bilo gde u telu i predstavljaju nakupljanje tečnosti. Iako uglavnom nisu kancerogeni, oni se mogu razviti u rak, kao što je to slučaj sa ovom devojčicom.

Nažalost, zbog položaja tumora, roditeljima rečeno da ne može bezbedno da se ukloni, pa su stalno morali da dreniraju cistu umesto da je operišu.

- Cista ne može da se ukloni jer bi to bilo kao uklanjanje žvake.  Imodženin tumor se nalazi na hipofizi u njenom mozgu - njeni hormoni zbog toga popuštaju, tako da joj treba zameniti hormon rasta, tiroksin i hidrokortizon. Takođe, pritiska i njen optički nerv tako da je sada slepa na jedno oko i ne može da vidi ni gore ni dole - prenosi ova nesrećna majka.

Posle 20 dana, Imodžen je konačno puštena iz bolnice. Od početne dijagnoze, prošla je 15 operacija - od drenaže ciste do zamene šantova postavljenih u njen mozak. Svaka tri meseca ima skeniranje celog tela i brzo skeniranje svakih sedam nedelja, kao i redovno dreniranje tečnosti, a takođe je podvrgnuta protonskom zračenju koje cilja na tumor. Na sreću, njen tumor je niskog stepena, što joj daje bolju prognozu od drugih, a protonsko zračenje ima 92 posto uspešnosti.

Uprkos početnim strahovima, Liza kaže da je njena devojčica postala hrabar ratnik, i da radi sve što je u njenoj moći.

- Apsolutno mrzi sve ove procedure, ali nastavlja sa njima. Tako je hrabra. Imala je do sad oko 80 ili 90 MR skeniranja i postaje vešta u tome. Strahujem za njenu budućnost, uvek će joj trebati puna podrška i briga.Nisam ista osoba kao pre tri godine, poražavajuće je gledati kako se vaše dete bori i ne možete da mu pomognete - ističe Liza kako je situacija promenila i nju i celu porodicu.

Majka danas poziva sve roditelje da obrate pažnju na znakove upozorenja i da veruju svom instinktu.

- Ponekad to može da bude samo glavobolja ili da im vid malo oslabi. Mogu da padnu iz kreveta, kao što je bio slučaj kod Imodžen. Idite kod svog lekara opšte prakse i budite uporni. Koliko god ova situacija bila užasna, učinila me je mnogo hrabrijom osobom - ističe Liza koja sa suprugom Endruom ima još šestoro dece: - Ovo utiče na svakog od nas, i naša deca emocionalno pate od anksioznosti i ne znaju šta budućnost nosi, ali nas je kao porodicu sve ovo učinilo bližim i jačim.

(Telegraf.rs)

Video: Žena svira violinu tokom operacije tumora na mozgu: Čudo medicine u jednom snimku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA