Vreme čitanja: oko 3 min.

KADA PRONAĐEŠ SVRHU, NAŠLA SI SEBE: Snažna poruka Ane Dornik o pobedi nad karcinomom

A. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tribina o zdravlju žena, održana uz podršku Fondacije Mozzart, privukla brojnu publiku

  • 1
Mozzart i Ana Dornik Foto: Promo/ Soultime media

"Postoje dva najvažnija dana u životu. Dan kada se rodiš i dan kada shvatiš zašto si se rodio" citat je Marka Tvena kojim je Ana Dornik otvorila predavanje o ženskom zdravlju, ispričano kroz prizmu njene lične borbe. Premala je bila konferencijska sala hotela Jump Inn da primi sve koji su pohrlili na tribinu u organizaciji Fondacije Mozzart, kako bi se inspirisali herojskom pričom o putu jedne žene od trenutka suočavanja sa dijagnozom kancera do ozdravljenja tela, ali i duše.

Ana je sa brojnom publikom podelila kako je od neizbežnog pitanja "Zašto baš ja", u trenutku kada joj je saopštena dijagnoza, stigla do toga da se svako jutro budi zahvalna jer joj srce kuca. Prelomni trenutak u životu naveo ju je da shvati da se ne plaši suočavanja sa smrću – uplašilo ju je to što nikad nije živela.

-Imala sam opciju da uđem u razgažene cipele i u njima koračam. Onda sam se zapitala kako bi bilo da uzmem nove cipele, one koje mirišu na kožu, one o kojima sam dugo maštala i za njih štedela i da u njima hodam uspravno. Nove cipele mogu biti neudobne na početku, ali će nas odvesti mnogo dalje nego što smo mislili - slikovito je Ana opisala svoju transformaciju od pozicije žrtve i onkološkog pacijenta do uloge pobednice.

Mozzart i Ana Dornik Foto: Promo/ Soultime media

Dornikova je svima koji se trenutno suočavaju sa sličnim izazovom poručila da, umesto što se pitaju "Zašto", postave sebi pitanje "Šta je to što mogu da promenim". Na taj način menjamo doživljaj bolesti – ne umanjujemo njen značaj, ali menjamo sopstvenu perspektivu i nastavljamo dalje uzdignute glave.

Ana ističe da nije uspeh pobediti rak, već osećati se dobro na tom putu, a pobeda onda dolazi sama. Odlučnost i samopouzdanje ključni su za uspeh, kao i fleksibilnost da se prilagodimo okolnostima na svoj način. Upozorila je i da su očekivanja drugih najveći zajam koji možemo imati, skuplji čak i od svih kredita u banci. Pobeda stiže kada prestanemo da se opterećujemo time šta drugi očekuju od nas i preusmerimo fokus na sebe.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Fondacija Mozzart (@mozzartfondacija)

Ana Dornik je jedna od osnivačica udruženja "Žena uz ženu" koje se bavi edukacijom, prevencijom i podrškom ženama obolelim od raka dojke. Autorka je knjige "Ti si ta" u kojoj je opisala svoj put oporavka, a Fondacija Mozzart je posetiocima tribine poklonila po jedan primerak ove autobiografije. Deo sredstava od otkupa knjige biće usmeren za podršku onkološkim pacijentkinjama.

Mozzart i Ana Dornik Foto: Promo/ Soultime media

KLJUČ JE U PREVENCIJI – SRBIJA PRVA PO SMRTNOSTI U EVROPI JER SE BOLEST KASNO OTKRIJE

Gosti tribine bili su prim. dr Miloš Počekovac, specijalista opšte hirurgije i supspecijalista onkologije, prim. doc. sc. med. Olivera Kosovac, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, i Jadranka Petrović, Life Coach i motivator. Dornikova je zahvalila svojim lekarima na podršci i istakla da "kada lekar pokaže empatiju, pacijentkinja je izlečena i pre nego što je terapija počela".

Mozzart i Ana Dornik Foto: Promo/ Soultime media

Dr Kosovac je poručila da pacijentkinje karcinom najčešće doživljavaju kao opomenu i trenutak suočavanja sa samom sobom, kao i da najčešće oboljevaju žene koje su "živele tuđe živote".

Dr Počekovac je ukazao na poražavajuće statistike koje pokazuju da smo prvi na evropskoj lestvici po smrtnosti od karcinoma zato što se bolest uglavnom kasno otkrije. On je istakao da su prevencija i redovni pregledi ključni i da žene koje se operišu u ranom stadijumu bolesti čak žive duže od žena koje nikada nisu imale dijagnozu kancera. Doktor objašnjava da je to zato što ih bolest podstakne da promene stil života, usvoje zdravije navike u ishrani, nauče da izbegavaju stres i okrenu se sebi i porodici.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Петар

    5. decembar 2023 | 08:51

    "Болест долази због мисленог пада. Човек треба бити сам свој лекар. Ако није тих изнутра, онда му узалуд сви лекови и најбољи лекари. Подсвест модерног човека је узбуркана као немирни океан с великим олујним ветровима. Подсвест препуна утисака чини да душа буде немирна. Емоције тада кључају попут ерупције вулкана. Без рада на емоцијама духовност је само кула од карата. А шта је човек без мира у души? Одвојен од божје благодати, покушава узалудно да пронађе утеху у материјалним стварима. Тамо утехе нема, то је рупа без дна. Још, још, дај још и на крају поновно празнина. Kада душа постане мирно море, тада почиње исцељење. Запамтите то, то је златно правило. Извор већина болести је у духу, зато дух може победити већину болести." - Непоновљиви Никола Тесла.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA