Vreme čitanja: oko 1 min.

Imunolog otkriva koja hrana nam najviše štiti imunitet tokom zime: Jedite sezonski

N. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Naše blagostanje se prepliće sa promenama godišnjih doba"

  • 0
kolač, jesen, bundeva, kuhinja, mešenje kolača Foto: Pexels.com/Marko Klaric

Ako pokušavate da izbegnete prehladu tokom predstojeće zime, onda su sledeći saveti stručnjaka pravi izbor za vas.

Imunolog Džena Makioči izjavila je da je najbolja stvar za imunitet "da jedete sezonski", zato što su biljke pod negativnim uticajem kraćih dana i nedostatka svetlosti kao i mi, pa izbor treba da padne na onu hranu koja je bogatija hranljivim materijama.

- Naše blagostanje se prepliće sa promenama godišnjih doba. Baš kao što se prilagođavamo suptilnim promenama temperature i dnevnog svetla, tako se prilagođavaju i biljke koje jedemo. Zbog toga se svesno trudim da uskladim svoju ishranu sa godišnjim dobima. Kako se sunčeva svetlost smanjuje, biljke prestaju da prave hranu i počinju da štede energiju da bi preživele do proleća - izjavila je.

Doktorka kaže da se zato fokusira da jede hranu poput tikve i bundeve koje su bogate beta-karotenom (biljni vitamin A, poznat kao antiinfektivni vitamin).

Imunolog takođe preporučuje da se pobrinete da unosite hranu bogatu vitaminom C - onu koja je, naravno, aktuelna u sezoni. Tu spadaju kupina i japanska mandarina - sve to će pomoći vašem imunološkom sistemu. Ona takođe savetuje da u svoju ishranu dodate neku fermentisanu hranu – poput kimčija – i vodite računa da redovno uključujete pečurke u svoje obroke jer su „prepune beta-glukana koji podržavaju imunološku funkciju“.

Zamenite uobičajeni engleski čaj ili kafu sa biljnim čajevima kako biste bili sigurni da dobijate dovoljno hidratacije - nešto što mnogi od nas zaboravljaju tokom zimskih meseci jer ne osećamo žeđ u toj meri kao u toplijim danima, prenosi "Dailymail".

(Ona.rs)

Video: Tipovi dijabetesa, insulinska rezistencija i pravilna ishrana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA