Vreme čitanja: oko 3 min.

Nova era u u kontroli pušenja: Izazovi, inovacije i zabrane

A. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Između zabrana i inovacija, novi pristupi, poput alternativnih tehnologija korišćenja duvana, pružaju mogućnosti za smanjenje štetnosti po javno zdravlje

  • 0
Vebinar Formiche, učesnici Foto: Printscreen

Dok se globalni napori za smanjenje stope pušenja nastavljaju, tradicionalne strategije često pokazuju svoje ograničenje. Kako bi se svet rešio duvanskog dima, stručnjaci zagovaraju inovativne pristupe i snažnije preventivne mere. Fokus na smanjenju zdravstvenih rizika povezanih sa konzumiranjem klasičnih cigareta postaje ključan, jer je sličan pristup već pokazao uspeh u rešavanju problema poput zloupotrebe alkohola i poremećaja ishrane.

Neke zemlje se i dalje drže principa predostrožnosti, a ne principa smanjenja štete, koje ako se prihvati u strategijama javnog zdravlja, stvara priliku za postepeno preoblikovanje tržišta i smanjenje štetnih efekata na građane i društvo.

O ovim temama govorilo se na nedavno održanom vebinaru italijanskog medija Formiche, kada je i predstavljena brošura o politici zdravstvene zaštite "Okvirna konvencija o kontroli duvana: Izazovi i perspektive za SZO".

Efikasan alat za smanjenje štetnosti 

Jedan od izuzetno posvećenih zagovornika principa smanjenja rizika, profesor interne medicine na Univerzitetu u Kataniji i osnivač Centra za istraživanje smanjenja štete od pušenja (CoEHAR), Ricardo Polosa, ističe da ostvarivanje značajnog napretka u domenu javnog zdravlja zahteva odlučne korake. Prema njegovom uverenju, ključno je istovremeno suzbiti tradicionalno pušenje i unaprediti politiku u toj oblasti. Paralelno s tim, on naglašava važnost aktivne podrške alternativama koje ne uključuju sagorevanje duvana, promovišući ih kao efikasan alat za smanjenje štetnosti po zdravlje.

-Borba protiv duvanskog dima predstavlja ključni izazov za javno zdravlje, ne samo zbog obima problema, već i zbog već dostupnih rešenja. Međutim, čini se da ponekad propuštamo očigledna rešenja, naročito tamo gde postoji odgovornost za donošenje odluka - istakao je Polosa.

On naglašava da savremene politike kontrole duvana zahtevaju neophodne inovacije koje su usklađene sa trendom 21. veka. Pored uobičajenih mera kao što su povećanje poreza na duvan, zabrana pušenja u javnim prostorima i promocija programa odvikavanja, Polosa ističe važnost integrisanja principa smanjenja rizika putem podrške alternativnim proizvodima koji ne sagorevaju duvan.

Aktuelne mere izazivaju više štete nego koristi 

U ovoj onlajn diskusiji učestvovao je i David Svenor, ugledni profesor i predsednik Savetodavnog odbora Centra za zdravstveno pravo, politiku i etiku na Univerzitetu Otava, koji se kao advokat bavi razvojem politika smanjenja štetnosti od pušenja cigareta već više od četiri decenije.

-Ljudi umiru od pušenja zato što udišu dim, ne od nikotina. Znamo da su zemlje koje su ostvarile najveći pad u konzumaciji cigareta u poslednje vreme one koje su suštinski prenebregle preporuke Svetske zdravstvene organizacije. To su zemlje kao što su Švedska, Norveška, Island, Engleska i Japan, koje su omogućile zamene za cigarete. Ovi primeri jasno pokazuju da možemo eliminisati ili u velikoj meri smanjiti problem pušenja na globalnom nivou putem usvajanja proizvoda niskog rizika - zaključio je Svenor.

Švedska kao pozitivan primer 

Švedska se često ističe kao primer zemlje gde je značajno smanjen broj pušača i obolelih od karcinoma pluća, zahvaljujući uspešnoj politici smanjenja štetnosti. Anders Milton, lekar, izvršni direktor Milton Consulting i predsednik Snus Commission u Švedskoj, istakao je da približno 23 odsto muške populacije u Švedskoj redovno konzumira nikotin, što je sličan procenat kao u ostalim zemljama EU. Razlika je u tome što velika većina Šveđana koristi alternativne proizvode za oralnu upotrebu, koji ne podrazumevaju sagorevanje duvana, zbog čega je stopa oboljevanja od bolesti povezanih sa pušenjem u ovoj zemlji značajno manja nego u ostatku Evrope.

Pitanje koje se postavlja jeste da li jedinstveni švedski model može biti uspešno primenjen u drugim zemljama?

Podaci ukazuju da dosadašnje strategije nisu značajno rešile globalni problem pušenja. Učesnici vebinara saglasni su da je ključno prepoznati uspešne prakse i pojačati akcije, posebno u oblasti prevencije. Profesor Polosa je naglasio da fokusiranje na nikotin i alternative cigaretama, pruža priliku za ostvarivanje jednog od najvećih otkrića u istoriji javnog zdravlja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA