Vreme čitanja: oko 3 min.

OTKRIVAMO - običan mladež ili signal za opasnost? Kako prepoznati sumnjive mladeže?

A. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mladeži su često predmet nedoumica, posebno kada se radi o sumnjivim mladežima. Postoje zabluda da su mladeži ili potpuno bezazleni ili da njihovo uklanjanje nosi rizik od komplikacija. Sumnjivi mladeži, međutim, zahtevaju pažnju lekara jer mogu ukazivati na rizik od malignog melanoma

  • 0
Poliklinika Diva, uklanjanje mladeža Foto: Promo/ Andreja Damnjanović

Šta su mladeži?

Mladeži su male, pigmentne promene na koži koje se obično pojavljuju kao ravni ili izdignuti izraštaji različitih boja, obično smeđe, crne ili ružičaste. Oni su rezultat grupisanja melanocita, ćelija koje proizvode pigment melanin koji daje boju koži. Većina mladeža je benigna i ne predstavlja zdravstveni rizik.

Mladeži se mogu pojaviti bilo gde na telu i obično se razvijaju u detinjstvu i adolescenciji. Neki mladeži mogu nestati s godinama, dok drugi ostaju tokom čitavog života. Njihova veličina, oblik i boja mogu varirati. Uglavnom, promene u izgledu mladeža, kao što su nagla promena u veličini, boji ili obliku, kao i pojava bola ili krvarenja, treba da budu razlog za posetu dermatologu, jer takve promene mogu ukazivati na maligne promene i početak formiranja malignog melanoma, najopasnijieg oblika raka kože.

Poliklinika Diva Foto: Promo/ Andreja Damnjanović

Sumnjivi mladeži ili zdravi – Kako znati o kojima je reč?

Većina mladeža je bezopasna, ali neki spadaju u visokorizične iz kojih može nastati maligni melanom. U oko 40% slučajeva u okviru njih može nastati ovaj agresivni oblik raka kože. Važno je redovno ih pratiti i kod sumnjivih promena posetiti stručnjaka.

Rano otkrivanje promene značajno povećava šanse za uspešno lečenje, a jedino lekar može uspostaviti pravilnu dijagnozu i dalji tok lečenja.

Zato evo nekoliko saveta kako da prepoznate sumnjive mladeže.

Kako se prepoznaju sumnjivi mladeži?

Uočljive karakteristike sumnjivih mladeža uključuju:

  • Asimetrija (A): Različiti izgled polovina mladeža.
  • Ivice (B): Nepravilne ili zupčaste ivice.
  • Boja (C): Različite ili neujednačene boje unutar mladeža.
  • Prečnik (D): Veličina veća od 6 mm.
  • Evolucija (E): Promene u veličini, obliku, boji ili prisustvo svraba, bola, krvarenja.

A posebnu pažnju zahtevaju mladeži koji se nalaze na mestima koja su konstantno izložena UV zracima.

Sve su ovo znaci da je vreme za zakazivanje pregleda kod lekara specijaliste, kako bi on na osnovu kliničkog, a po potrebi i dermoskopskog pregleda mladeža doneo odluku da li je neophodno njegovo uklanjanje.

Poliklinika Diva Foto: Promo/ Maja Miličević

Uklanjanje sumnjivih mladeža

Ako lekar specijalista proceni da je mladež sumnjiv, preporučuje se uklanjanje mladeža putem radiotalasne hirurške tehnike ili klasične hirurške ekscizije, sa mogućnošću patohistološke analize.

Lekari specijalisti u poliklinici Diva dr Bogdanović preporučuju ISKLJUČIVO ove dve hirurške tehnike za uklanjanje mladeža zbog mogućnosti slanja uklonjenog izraštaja na patohistološku analizu, što je ključno za zdravlje pacijenta.

Izbor metode za uklanjanje mladeža zavisi od karakteristika mladeža i dijagnostičkih nalaza.

Važnost redovnih pregleda mladeža

Redovni dermatološki pregledi i samopregledi su ključni za rano otkrivanje sumnjivih mladeža i prevenciju melanoma. Ne ignorišite promene na koži i blagovremeno se obratite lekaru.

Stručnjaci poliklinike Diva dr Bogdanović poručuju da se svi mladeži mogu uklanjati bez ikakvog rizika po zdravlje, čak je i izričit medicinski stav da je neophodno preventivno odstraniti mladeže koji pokazuju promene.

Dr Svetlana Bogdanović, estetski hirurg, osnivač poliklinike Diva Dr Svetlana Bogdanović, estetski hirurg, osnivač poliklinike Diva/ Foto: Promo/ Andreja Damnjanović

Besplatni klinički pregledi mladeža u poliklinici Diva

Besplatni klinički pregledi doprinose očuvanju vašeg zdravlja, jer se blagovremenim odstranjivanjem izmenjenih mladeža sprečava njihova alteracija u malignu promenu. Uz posebnu napomenu da je pravovremena dijagnostika od neprocenjive važnosti jer je sve maligne tumore kože moguće izlečiti u početnoj fazi jednostavnom hirurškom ekscizijom u lokalnoj anesteziji.

Doktorka Svetlana Bogdanović, estetski hirurg, osnovala je polikliniku Diva 1991. godine, a od 1995. godine radi kao edukovani specijalista radiotalasne hirurgije koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu.

Posetite Polikliniku Diva i zakažite pregled, besplatne konsultacije ili proceduru na telefone +381 63 338 334 i 011 32 42 841.

Poliklinika Diva na 3 adrese: Kosovska 34, Njegoševa 19a, Slavija i Bulevar Zorana Đinđića 125d, Novi Beograd.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA