Vreme čitanja: oko 1 min.

Slušanje pesme Tejlor Svift moglo bi da pomogne ljudima da spasu život, otkrivaju stručnjaci za reanimaciju

O. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li je ovo nova himna prve pomoći

  • 1
Taylor Swift, Tejlor Svift Foto: Tanjug/AP/George Walker IV

Tejlor Svift je postala najpopularnija osoba na svetu, nakon što je izabrana za ličnost godine magazina "Time". Ali u svemu tome načinjen je korak dalje - njenu pesmu "You’re Losing Me" Američko udruženje za srce proglasilo je savršenom pesmom za izvođenje CPR-a - kardiopulmonalne reanimacije.

U pitanju je hitna procedura koja se sastoji od kompresija grudnog koša često kombinovanih sa veštačkom ventilacijom, ili usta na usta u pokušaju da se sačuva netaknuta funkcija mozga do daljih mera obnavljanja spontane cirkulacije krvi i disanja kod osobe koja je u srčanom zastoju.

Pesma ima 103 otkucaja u minutu, što se smatra pravim tempom za ponovno pokretanje srca kompresijama grudnog koša.

Pesma 33-godišnje Tejlor, objavljena prošlog meseca, čak uključuje i rečenicu: „Ne mogu da nađem puls, moje srce više neće da počne“.

„Tekst bi mogao biti srceparajući, ali otkucaji bi mogli da spasu srce", izjava je Američkog udruženje za srce, koje savetuje svima koji vide nekoga kome je potrebna CPR da pozovu hitnu pomoć i „guraju snažno i brzo u centar grudi“, u tempu pesme.

CPR treba da se izvodi između 100 i 120 otkucaja u minuti, a trenutno je "Stayin’ Alive" grupe "Bi Džiz" najpopularnija pesma uz koju se izvodi CPR. Pesma Tejlor Svift bi mogla da postane nova himna prve pomoći.

- Sve što možemo da uradimo da nateramo generaciju da uči i da izvrši CPR je od koristi - rekla je portparolka Dženet Brej i dodala:

- Moramo da podignemo svest o prednostima CPR-a i kako ga izvesti, prenosi "Thesun.co.uk".

(Telegraf.rs)

Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA