LJUDI, NAPOLJU JE PAKAO: Evo kako da preživite na +40!

Vreli dani su normalna pojava za ovo doba godine, ali vrućine i UV zračenje nogu biti veoma opasni. Evo šta treba da radite da biste se zaštitili

  • 2

Živa u termometru penje se opasno iznad 35 stepeni Celzijusa, što mnogima izaziva probleme u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Znojimo se, iscrpljeni smo i razdraženi. Evo šta treba da uradite da što lakše "preživite" velike vrućine, bez obzira gde se nalazili.

Kako da vam OBIČAN VENTILATOR radi kao KLIMA-UREĐAJ

1. Izbegavajte direktno sunce

Bez obzira da li se nalazite na moru ili ste u gradu - izbegavajte direktno sunce, a pogotovo u periodu od 11 do 15 sati kada je ultraljubičasto zračenje najjače. Ako morate da izađete, potrudite se da glavu zaštitite odgovarajućom odećom i šeširom, piše portal Zadovoljna.

2. Zaštita od sunca

Sve izložene delove kože namažite kremom za sunčanje s minimalnim zaštitnim faktorom 15. Ne zaboravite da namažete i ušne školjke, zadnji deo vrata i kapke, što je jedna od najčešćih grešaka koje pravimo kad se izlažemo suncu.

Printskrin: en.sat24.com, pixabay.com Printskrin: en.sat24.com, pixabay.com

3. Zaštitite oči

Ultraljubičasti zraci mogu negativno delovati i na naše oči, zato je važno zaštiti i ovaj deo tela. Istraživanja su pokazala da negativne posledice jakog sunca možete izbeći ako nosite naočare sa ugrađenim filterima protiv UV zračenja. Birajte robusnije modele naočara koje pokrivaju dobar deo područja oko očiju i koje sprečavaju prodiranje sunčevih zraka sa strane.

4. Pijte dovoljno tečnosti

Prosečna osoba tokom dana treba da popije osam čaša obične vode, a kada je izložena velikim temperaturama i mnogo više tečnosti kako bi hidriranost bila odgovarajuća. Uvek pri ruci imajte bočicu s napitkom, a najbolje će vas ohladiti mlaka obična voda.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

5. Nemojte previše da se naprežete

Vežbanje na visokim temperaturama dodatno povećava temperaturu tela čime se pojačava znojenje i dehidriranost tela. Zbog toga može doći do grčenja mišića, tromosti i iscrpljenosti, a u težim slučajevima i toplotnog udara.

Ograničite količinu aktivnosti kojima ćete se baviti tokom dana, a izbegavajte čak i običnu šetnju u najtoplijim satima.

6. Zamračite stan

Sprečite vrućinu da uđe u vaš dom, a pogotovo ako je veći deo stana okrenut prema istoku. Najbolje je navući zavese na prozore, ugasite svetla u kući, isključite šporete i druge kućne aparate koji generišu toplotu.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

7. Ne preterujte s rashladnim uređajima

Ako imate potrebu da rashladite stan ventilatorima i klima-uređajima, uvek pazite da razlika u temperaturi između rashlađenih prostorija i spoljnog prostora ne prelazi sedam stepeni, kako ne biste telo doveli u temperaturni šok.

Pogledajte još:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gaga

    12. jul 2016 | 18:32

    kod nas temperatura ne ide preko 35°.moze napolje i 50° da bude, javice oni na tv da nema vise od 35°.

  • Petar

    12. jul 2016 | 19:24

    "najbolje će vas ohladiti mlaka obična voda" Zar nas neće najbolje ohladiti hladna voda?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA